Nezaposlenost širom sveta se ne smanjuje, pokazuje izveštaj Međunarodne organizacije rada

Img Foto: Pixabay

Broj nezaposlenih na svetu će i ove godine biti veći nego pre pandemije, a nejednakosti se povećavati, ocenjuje se u izveštaju o globalnim trendovima u zapošljavanju i socijalnim izgledima za 2022. godinu.

Broj nezaposlenih širom sveta će 2022. porasti na 207 miliona, značajno više od 186 miliona nezaposlenih u 2019. godini. Međunarodna organizacija rada (MOR) predviđa da će prosečni nivo nezaposlenosti na svetu biti veći nego pre pandemije barem do 2023. godine.

U izveštaju o globalnim trendovima u zapošljavanju i socijalnim izgledima za 2022. godinu (WESO Trends report) MOR ocenjuje da će deficit u radnim satima na globalnom nivou tekuće godine biti jednak 52 miliona poslova sa punim radnim vremenom. Prethodno predviđanje, iz maja 2021. godine, navodilo je upola manji broj, odnosno deficit radnih sati jednak 26 miliona poslova sa punim radnim vremenom. Istovremeno, u izveštaju se konstatuje da bi realna nezaposlenost mogla biti i veća. MOR zato predviđa spor i neizvesan oporavak svetske privrede.

Istraživači MOR-a konstatuju da kriza ima različit uticaj na različite grupe radnika i zemalja, što produbljuje nejednakosti unutar i između zemalja. Najviše znakova oporavka pokazuju Evropa i Severna Amerika, dok se najsporije oporavljaju Jugoistočna Azija i Južna Amerika. Očekivano, tržišta rada u bogatijim zemljama staju na noge znatno brže nego drugi, a naročito u poređenju sa zemljama u kojima su srednja primanja mala.

Uobičajeno, kriza je teško pogodila deprivilegovane kategorije, uključujući žene i mlade. U izveštaju se navodi da će se negativan uticaj krize na zapošljavanje žena osećati u narednim godinama, kao i da će smanjene mogućnosti mladih da se obrazuju imati lančani efekat.

Svetska ekonomija i tržišta rada će se od ove krize oporavljati godinama, zaključuje se u izveštaju, i upozorava na njen mogući negativni uticaj na političku stabilnost zemalja.

 „Ne može biti pravog oporavka od pandemije bez širokog oporavka tržišta rada. A da bi bio održiv, taj oporavak mora biti zasnovan na principima dostojanstvenog rada – uključujući zdravlje i bezbednost, pravičnost, socijalnu zaštitu i socijalni dijalog“, izjavio je generalni direktor MOR Gaj Rajder, kako prenosi Danas.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs