Čačak jedini grad koji ignoriše Agenciju za sprečavanje korupcije

Img Foto: ASK/Cemaforum

Čačak je jedini grad koji Agenciji za sprečavanje korupcije nikada nije dostavio podatke o izradi Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranju tela za njegovo praćenje, navodi se u izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije objavljenom 15. decembra 2021. godine.

Lokalni antikorupcijski plan (LAP) je dokument u kojem se identifikuju oblasti, procesi, procedure i nadležnosti u jedinicama lokalnih samouprava (JLS) kod kojih postoji rizik za nastanak korupcije i kojim se predlažu načini za upravljanje tim rizicima. Akcioni plan za pregovaranje Srbije o članstvu u Evropskoj uniji za Poglavlje 23 predviđa da sve JLS izrade LAP i formiraju telo za njegovo praćenje. Rok za izvršenje ove obaveze je bio 30.jun 2017. godine.

Uvođenje LAP-a sprovode jedinice lokalne samouprave po modelu Agencije za sprečavanje korupcije  uz pomoć nevladinog sektora.

Agencija za sprečavanje korupcije  u izveštaju objavljenom 15. decembra 2021. godine  navodi da je svega 24 JLS izvršilo u potpunosti obavezu, odnosno da je usvojen lokalni antikorupcijski plan i formirano telo za njegovo praćenje po modelu Agencije. Još devet JLS je izvršilo ovu obavezu ali podaci nisu dostupni za poveru.

Indikativno je da je 73 grada i opštine zastalo na polovini, započeto je usvajanje ili je usvojen LAP ali nije formirano telo za praćenje ili nije urađeno po modelu Agencije.

Četvrtina gradova i opština nije usvojila neophodna dokumenta, niti je formirala tela koja bi nadgledala sprovođenje ovih planova. Jedini od 28 gradova koji se potpuno oglušio o ovu obavezu je Čačak.

U izveštaju se navodi da za grad Čačak “nema informacija jer JLS nikada nije odgovorila na imejl i dopis”. Ako vlast u Čačku na ovaj način "poštuje" republičku instituciju, šta mogu građani očekivati?  

Opštine koje takođe ništa nisu uradile po ovom pitanju su: Golubac, Majdanpek, Žagubica, Smederevska Palanka i Stara Pazova.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) nedavno je objavio "crnu listu" imena odgovornih lokalnih funkcionera koji još uvek nisu uradili ništa po pitanju implementacije LAP-a. Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja podseća da je LAP obavezujući deo ispunjenja Poglavlja 23, kao i da je predmet godišnje ocene u izveštaju EU o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Izveštaj Agencije za sprečavanje korupcije možete preuzeti na dnu strane.

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzmite PDF dokument





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs