Solidarna podrška blokadama puteva u subotu 15. januara!

Img Foto: Solidarnost.net

Politička platforma Solidarnost podržala je ekološke proteste protiv projekta Jadar i poziva građane da se pridruže blokadama. Saopštenje prenosimo u celosti:

Projekat Rio Tinto i dalje nam visi nad glavom. Narod je blokadama puteva i protestima primorao vlast na povlačenje. Ali daleko smo od konačne pobede. Svakodnevno nam predstavnici vlasti, a pre svega premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić, ponavljaju da ćemo morati da platimo milijardu evra odštete kompaniji Rio Tinto ukoliko ona bude primorana da napusti Srbiju.

„Važno je da građani i građanke znaju da su za vreme Vučićevog režima doneti su ključni propisi koji su omogućili eksploataciju litijuma: Iako su geološka istraživanja nalazišta odobrena ranije, država je tada imala diskreciono pravo u pogledu odluke o eksploataciji. Ona se ovog prava odrekla usvajanjem Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 2015. godine, kojim je omogućena eksploataciju privrednim subjektima i ukinuto pravo države da je spreči,“ ističe Aleksandra Lakić, portparolka Političke platforme Solidarnost i dodaje da je „ovo u suprotnosti sa narativom koji Vučićeva propagandna mašina plasira pokušavajući da spere odgovornost sa sebe i da usput sakupi po neki jeftini politički poenčić predstavljajući se kao zaštitnika javnog interesa za šta smo se godinama unazad uverili da nije slučaj.“

„Predugo je Srbija uhvaćena u kandže stranih investitora i velikih kompanija. Decenijama je interes krupnog kapitala stavljan ispred interesa običnog čoveka. Rio Tinto je samo jedan od niza primera u kojima je vlast štitila nečiji profit na račun zdravlja i blagostanja ljudi,“ kaže Miloš Baković Jadžić iz Političke platforme Solidarnost. „Učinićemo sve da ovaj primer postane i pokazni primer da narod Srbije više ne pristaje na ucene i neće dozvoliti da Srbija ostane kolonija i taoc interesa onih grupacija koje iz naše zemlje samo isisavaju bogatstvo, a u njoj ostavljaju pustoš,“ zaključuje Bakovć Jadžić.

„Tvrdnjama da odustajanje od projekta Jadar može doneti više štete nego koristi zbog obaveza koje država ima u odnosu na kompaniju Rio Tinto, Vučićev režim nastoji da izmanipuliše javnost. Ishod eventualnog spora sa Rio Tintom u slučaju da država ne da saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a koja trenutno predstavlja glavnu pravnu branu javnog interesa, zavisi od niza faktora o kojima se u javnosti ne govori,“ naglašava Aleksandra Lakić. „Umesto toga dobijamo fatalističke prognoze kojima vlast kupuje vreme da bi konačnu odluku donela nakon izbora i tako sebi obezbedila kontinuitet,“ zaključuje Lakić.

U sistemu u kome je mogućnost dijaloga ravna nuli, ulica je mesto gde udruženim snagama moramo da pokažemo da interes ljudi i zaštita životne sredine moraju da budu ispred interesa profita. Zato pozivamo sve građane i građanke da se u subotu, 15. januara, od 13 časova priključe blokadama puteva širom Srbije. Solidarno moramo reći da Rio Tinto mora da ode iz Srbije, a da nečiji profit nije i nikada neće biti preči od zdravlja i blagostanja ljudi.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs