Narodna stranka Čačak: O REFERENDUMU

Img Foto: Narodna stranka

Stav Narodne stranke po pitanju referenduma i izlaska na glasanje je liberalan. Postoji većina u Predsedništvu i članstvu koja je za bojkot, ali i stav Pravnog saveta i advokata Gajića, kao čoveka iz struke, da treba izaći i glasati NE. Narodna stranka je protiv Ustavnih promena svakako i pozivamo članstvo i građane da se sami opredele: potpuni bojkot i neizlazak na glasanje i li glasanje protiv izmena Ustava. A zašto?

  1. Zato što je Narodna Skupština RS nereprezentativna, jednopartijska, time i nelegitimna da raspiše referendum za promenu Ustava, a za šta je potrebna dvotrećinska većina poslanika u Skupštini RS, koja bi trebala da reprezentuje čitav narod a ne samo jednu stranku - SNS sa “koalicionim” partnerima, koji su sastavni deo „Velikog brata“ i fingiraju različitost.
  2.  U demokratskom društvu promena Ustava mora da reprezentuje volju naroda, što je u ovom slučaju potpuno poništeno prihvatanjem reprezentativnosti referenduma sa izlaznošću manjom od 50% i jednopartijskom strukturom Parlamenta koji je izglasao tu odluku. Kako god, reprezentativnost Parlamenta i samog referenduma su potpuno nepotrebno, nepostojeći.
  3. Javna rasprava, a samim tim i elementarno upoznavanje naroda sa promenom Ustava je maksimalno redukovana, oskudna, ako je uopšte i postojala...!?
  4. Narod, kao najbitniji nosilac suvereniteta jedne države, sa cele teritorije Kosova i Metohije neće imati mogućnost glasanja, osim poštom.
  5. Koliko god ljudi da izađe na referendum biće proglašena „odluka“, jer cenzusa nema i biće rečeno „tako je narod hteo“. Ovim je država, narod i demokratičnost dovedena u mat poziciju: izašli, ne izašli, glasali za ili protiv biće kako oni, nelegitimni žele! Narod nije jedna stranka i njeni sateliti, ma koliko opoziciju proganjali i nepoštovali.

Veliki „igrači“ i velike stranke pokazuju snagu davanjem jednakih prava na glas i stav oponentima, manjinama, interesnim grupama, pokretima itd... Kad se ti „veliki“ vladari, koji imaju „veliku“ većinu na svim nivoima vlasti, sva rukovodeća mesta pokrivena svojim članovima, sva ministarstva i sve medije sa nacionalnom frekvencijom, plaše da im nešto ne izmakne kontroli...Onda nešto ne valja kod njih – ne veruju sami sebi, ili skrivaju podvalu.

Uostalom, vladavina prava i zakona u Srbiji odavno ne postoji. Zakon je selektivan i u drugim državama, a činovnici imaju diskreciono pravo da ga ponište ili izmene, kao što je to i danas slučaj sa jednim Novakom Đokovićem u Australiji. I ova izmena Ustava RS vodi upravo tom cilju, da izvršna vlast bude starija od zakonodavne i sudske. Očito da vlast u Srbiji sledi takve i slične primere.
Zašto bi im mi iz Narodne stranke i ja lično verovali, da je aktuelna promena Ustava sa razvlašćivanjem već razvlašćenog Parlamenta RS usmerena na dobrobit naroda? Ne postoji nijedan dokaz za to.

I zato je moj lični stav i većinski stav GO Narodne stranke u Čačku – BOJKOT REFERENDUMA.

Dr Aleksandar Radojević
Predsednik GO Čačak





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs