Suprotno zakonu Pošta angažuje veliki broj radnika preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima

Img Foto: Pixabay

Pošta Srbije je tokom 2020. godine sa radnicima zaključila čak 1.818 ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova za radna mesta koja nisu bila privremenog karaktera.

Kako se navodi u izveštaju Državne revizorske institucije objavljenom poslednjeg dana 2021. godine Pošta je potpisivanjem velikog broja ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova za delatnosti koje nisu privremenog karaktera i koje su obavljane duže od 120 dana, često i tokom cele godine, prekršila Zakon o radu.

Državni revizori su utvrdili da se rukovodstvo Pošte oglušilo i o Zakon o budžetskom sistemu pošto je broj radnika angažovanih na osnovu PP ugovora pemašivao 10% zaposlenih koliko je ovom javnom preduzeću odobrila Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava.

U izveštaju su navedeni i poslovi za koje su radnici bili angažovani na osnovu PP ugovora, a iz tog spiska je jasno da su to radne pozicije bez kojih redovan rad Pošte nije moguć. Među tim delatnostima su: sortiranje i otprema pošiljaka u međunarodnom saobraćaju, prijem, priprema i dostava poštanskih pošiljaka i prijem, priprema i dostava svih vrsta ekspres pošiljaka – ukratko, to su poštari.

Osim što radnike čine jako nesigurnim i zavisnim od poslodavca PP ugovori su i „skupi“ što se vidi i iz priložene tabele u izveštaju. Pošta je izdvojila nešto više od 140 miliona dinara za naknade na osnovu ugovora sa fizičkim licima, a od toga nešto više od 90 miliona odlazi na PP ugovore.

Izvor: Masina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs