Protest ekologa: Brnabić ne mora da zamišlja blokadu granice, videće je u subotu

Img Foto: N1

Ekološki aktivisti održali su protest ispred Vlade Srbije kojoj su predali svoje zahteve da se ukine uredba Vlade Srbije o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“, kao i da svi potpisani dokumenti, sporazumi i eventualni ugovori sa kompanijom Rio Tinto budu dati javnosti na uvid. Oni su pozvali građane da im se prodruže u blokadama auto-puta i jednog graničnog prelaza, koje su najavljene za subotu, 15. januar. Vlada Srbije prethodno je odložila sednicu koja je trebalo da se održi u isto vreme kada je i protest bio najavljen.

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je na skupu ispred Vlade za N1 izjavila da je „ovo narodna vlada i narodna zgrada“, i da je „valjda normalno“ da ekološki aktivisti uđu i predaju svoje zahteve.

Poručila je da ministri nisu tu samo da bi bili, kako je rekla, administratori stranih korporacija, već da upravljaju državom najbolje što mogu, za šta su i izabrani.

„Da vam kažem nešto, jedan dobar domaćin kada mu kokoške zakrešte pred dvorištem, izađe da vidi da nije se neka grabljivica ustrebila na njih. Ne mogu da verujem da oni koji su izabrani da upravljaju ovim narodom i ovom državom, zatvore vrata narodnog doma“, kazala je Bralović.

Rekla je i da aktiviste ne zanima novac, i da oni svoju dedovinu neće dati, već čekaju samo da im iz Vlade kažu da su povučena sva rešenja o istraživanju litijuma u Srbiji.

Upitana o izjavi premijerke da ne može da zamisli da će ekološki aktivisti u subotu blokirati granične prelaze, ali da će država reagovati ako se to dogodi, Bralović je rekla da Brnabić "ne mora ni da zamišlja, videće na licu mesta kako to izgleda".

Najavila je da će u subotu biti blokiran jedan granični prelaz, a ako se u međuvremenu ne ispune zahtevi SEOS-a, naredne subote biće blokirana dva. "Pa ćemo preći na železnčki saobračaj, železničke čvorove, ma koliko njoj to bilo smešno i nezamislivo, i ma koliko pretili silom", poručila je Bralović.

Ona je optužila ministe u Vladi da zagovaraju građanski rat i poručila im je da "dobro razmisle, jer to neće dobro po njih da se odrazi".

Autor: N1/Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs