Počele prijave za stambena rešenja i mere aktivne inkluzije u Čačku

Img Foto: Opština Čačak / promo

U okviru projekta „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“, koji sprovodi Grad Čačak, a finansira Evropska unija, otvorena su tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih rešenja i mera aktivne inkluzije.

Za pomoć u okviru projekta moći će da apliciraju osobe sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja, mladi kojima prestaje smeštaj u hraniteljskoj porodici ili ustanovi socijalne zaštite, Romi i ostalo socijalno ugroženo stanovništvo.

Tri tipa stambenih rešenja za koja će stanovnici Čačka, koji pripadaju ovim grupama moći da apliciraju, su dodela na korišćenje stana u javnoj svojini u zgradi koja će biti izgrađena u okviru projekta u naselju Obrež, zatim rekonstrukcija, sanacija ili adaptacija privatne porodične kuće ili stana kroz dodelu i ugradnju građevinskog materijala u maksimalnom iznosu oko 7.000 EUR bez PDV, ili kupovina porodične stambene jedinice na teritoriji Čačka u maksimalnom iznosu oko 16.000 EUR.

Prijave za javne pozive mogu se predati u periodu od 11. januara 2022. godine do 10. februara 2022. godine u slučaju konkurisanja za dodelu na korišćenje stana u javnoj svojini i rekonstrukcije privatne porodične kuće, dok je u slučaju kupovine porodične stambene jedinice period prijava do 14. marta 2022. godine.

Svi korisnici koji budu izabrani za dodelu stambenih rešenja biće uključeni i u mere aktivne inkluzije, koje obuhvataju mere povećanja zapošljivosti (prekvalifikacije, obuke za pokretanje biznisa, i drugo), mere zapošljavanja (grantovi za pokretanje biznisa, zapošljavanje kod poslodavca), opremanje porodičnog domaćinstva nameštajem i tehnikom, psiho-socijalnu podršku i pružanje socijalnih usluga i pravne pomoći.

Tekstovi javnih poziva dostupni su na veb sajtu Grada Čačka i projektnih partnera, kao i na oglasnim tablama. Obrasci za prijavu mogu se preuzeti putem veb sajta Grada kao i u prostorijama Gradske stambene agencije, Pivarska 1 (zgrada nekadašnje Čačanske banke), radnim danima od 9 do 15h.

Informacije o projektu i javnim pozvima moguće je dobiti i putem telefona 064/536-2579 koji je dostupan tokom celog dana, kao i u prostorijama Gradske stambene Agencije.

Projekat sprovodi Grad Čačak u partnerstvu sa Gradskom stambenom agencijom Čačak, Centrom za socijalni rad Čačak, Ustanovom za pružanje usluga socijalne zaštite Zračak Čačak i udruženjem građana IDC.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs