Cenzolovka: Ponovljeno suđenje optuženima za paljenje kuće Milana Jovanovića zakazano za 24. februar

Img Foto: Pixabay

Ponovljeno suđenje Dragoljubu Simonoviću, Vladimiru Mihailoviću i Aleksandru Marinkoviću u Drugom osnovnom sudu u Beogradu trebalo bi da počne tačno dva meseca nakon što je Apelacioni sud objavio svoju odluku o ukidanju prvostepene presude, kojom su trojica optuženih bili osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora. Kao što je Cenzolovka ranije objavila, postupak će voditi sudija Luka Pantelić i on će praktično biti treći sudija koji će ovaj predmet voditi u osnovnom sudu.

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu danas je zakazan početak ponovljenog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin. Suđenje je zakazano za 24. februar, tačno dva meseca nakon što je Apelacioni sud objavio svoju odluku o ukidanju prvostepene presude kojom su na zatvorske kazne osuđeni Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka, Vladimir Mihailović, bivši policajac, i Aleksandar Marinković, sitni prestupnik, još uvek u bekstvu.

Sudija u ovom važnom predmetu je Luka Pantelić i on će praktično biti treći sudija koji će ovaj predmet voditi u osnovnom sudu, jer je nakon odlaska u penziju sudije Slavka Žugića, koji je izrekao prvostepenu presudu, za predmet bila zadužena Sanja Vujačić, ali joj je predmet oduzet odlukom predsednika suda.

Javnost očekuje da se na ovo suđenje vrati tužilac Predrag Milovanović, koji je vodio istražni postupak i zastupao optužnicu za teško delo izazivanja opšte opasnosti podstrekavanjem. Tužioca Milovanovića je, nakon njegovog izbora u Državno veće tužilaca, javna tužiteljka Zagorka Dolovac sprečila da dalje zastupa svoju optužnicu, uz nemušto obrazloženje da treba da se posveti novim dužnostima.

Predlog Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, nakon što je apelacija ukinula prvostepenu presudu i suđenje vratila na početak, bio je i da se tužilac Milovanović vrati i zastupa optužnicu, pre svega zbog poverenja koje je stekao u javnosti radeći brzo i efikasno na rasvetljavanju napada na novinara.

Tužilac Milovanović je u razgovoru za Cenzolovku rekao da još čeka odluku javne tužiteljke Dolovac i da se nada da će mu to omogućiti. Posebno je naglasio da ga duboko profesionalno i ljudski uznemirava sudbina Milana Jovanovića i Jele Deljanin, koji su u poznim godinama i narušenog zdravlja primorani da prolaze kroz dugo suđenje, uz puno kašnjenja i prekršenih rokova koje su sudovi počinili, maltretiranje kojem su ih izložili advokati odbrane i uvrede koje su ponovo morali da trpe od optuženih.

Kuća Milana Jovanovića i Jele Deljanin zapaljena je u decembru 2018. godine po nalogu bivšeg predsednika opštine Dragoljuba Simonovića, kako se kaže u optužnici koja do sada nije oborena. Simonović je naručio napad na novinara zbog njegovih tekstova u kojima je istraživao korupciju i malverzacije u Grockoj.

Apelacioni sud je iz procesnih razloga ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje. Ova odluka je oštro kritikovana u medijskoj zajednici i obeležila je negativni skor slobode govora i bezbednosti novinara u Srbiji.

Iako se očekuje da ponovljeno suđenje bude brže ovog puta, jer je Apelacioni sud detaljno obrazložio šta treba ispraviti u postupku, otežavajuća je činjenica to što postupak vodi novi sudija koji tek treba da uđe u predmet. Za Milana Jovanovića i Jelu Deljanin ponovljeni postupak predstavlja još jedan mučan i neizvestan proces. Za novinare koji su gotovo svakodnevno meta brutalnih verbalnih napada, targetiranja i pretnji, ponovljeni postupak je pitanje vraćanja poverenja u pravdu.

Autor: Cenzolovka





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs