Ko nije ispunio antikorupcijske planove na lokalu – BIRODI napravio „crnu listu“

Img Foto: Birodi

Obavezu da usvoji lokalne antikorupcijske planove i formira nezavisna antikorupcijska tela u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23 dosad je u potpunosti ispunilo 12 gradova od 28, odnosno 55 od 145 opština Srbije, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Srbija se obavezala prvo do 30. juna 2017, a potom do 31. decembra 2020. godine da će svi gradovi i opštine usvojiti lokalne antikorupcijske planove i formirati nezavisna antikorupcijska tela, navodi se u saopštenju.

Biro je napravio „Crnu listu“ gradonačelnika i predsednika opština čiji gradovi i opštine nisu uspostavile antikorupcijski mehanizam.

„Crna lista je instrument monitoringa, ali i javnog ukazivanja na odgovornost lokalnih funkcionera“, navodi se u saopštenju BIRODI koji poziva odbornike u skupštinama gradova i opština da ne budu saučesnici u zarobljavanju gradova i opština i pokrenu postupke smene čelnika gradova i opština.

Biro je pozvao i predsednika Srbije da preuzme odgovornost i inicira smenu članova stranke, koji sa pozicija gradonačelnika i predsednika opština opstruiraju borbu protiv korucije i integraciju Srbije u Evropskoj uniji (EU).

Među onima koji to čine su - kako navodi BIRODI - gradonačenik Beograda Zoran Radojčić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je bila članica Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš, predsednik opštine Ub Darko Glišić, koji je predsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

"Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine ne usvaja odluku o izboru Pokrajnskog antikorupcijskog tela, kojom bi Vojvodina dobila svoje antikorupcijsko telo, a čiji su članovi već selektovani i čekaju imenovanje Skupštine dve godine", tvrdi u saopštenju BIRODI.

Dvoje lokalnih funkcionera, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić, koji su se istakli u naporima, pre svega kroz saradnju sa USAID Srbija, da Sombor i Vranje dobiju lokalne antikorupcijske mehanizme, više nisu na tim pozicijama, već su na nižim, ističe BIRODI.

Crnu listu odgovornih predsednika opština, gradinačelnika i predsednika AP Vojvodine za neusvajanje antikorupcijskih planova i/ili neformiranje antikorupcijskih tela na nivou gradova, opština i AP Vojvodine čini 90 predsednika opština, 16 gradonačelnika i predsednik pokrajinske Vlade, navedeno je u saopštenju.

Autor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs