Medijsko sklonište – Čačak: Tražimo veći budžet za izveštavanje o položaju OSI

Img Foto: CEMA / Luka K.

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA je, u saradnji sa lokalnim nezavisnim medijima okupljenim u Medijskom skloništu – Čačak, pokrenuo inicijativu za izdvajanje namenskih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata koji se bave položajem OSI.

 - U Srbiji – zemlji rastočenih vrednosti, ne može se govoriti o profesionalnom izveštavanju medija kao opšteprihvaćenom standardu. Prorežimski mediji su fokusirani na senzacionalizam, tabloidizaciju, promotivnu kampanju aktuelnog režima... Nezavisni mediji su ekonomski osakaćeni, kadrovski desetkovani, pa sve i da imaju želju i nephodna znanja za izveštavanje o položaju OSI – onemogućeni su zbog navedenih problema. Zato je jako važno da se sredstva svih građana usmere ka unapređenju trenutne medijske slike, - poručili su iz Centra za monitoring i aktivizam.

Obaveza korisnika budžetskog novca, u ovom slučaju medija, je da svim građanima obezbedi kvalitetno informisanje, a lokalna samouprava da to podrži kroz transparentnu distribuciju sredstava. Nažalost, u gradu Čačku, već godinama iznos sredstava za projekte koji se bave položajem OSI je oko 2-4% od ukupnog budžeta namenjenog za sufinansiranje medijskih projekata, iako lokalnu populaciju čini više od 10% građana iz ove ranjive grupe.

Kako bi se promenila aktuelna situacija pokrenuta je inicijativa za izdvajanje namenskih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata koji se bave položajem OSI. 

-             Prvi korak je prikupljanje potpisa za ovu inicajtivu i dostavljanje organima lokalne samouprave;

-             Drugi korak je dopuna Pravilnika o sufinansiranju medijskih sadržaja u javnom interesu u oblasti informisanja na teritoriji grada Čačka novim članom koji će definisati planirani iznos za tekuću godinu. Predlog koji je definisan na sastanku predstavnika dela čačanskih medija je da to bude 8 - 10% u odnosu na ukupna izdvojena sredstva za javno informisanje, što je u skladu sa brojem osoba sa invaliditetom koji žive u gradu Čačku.

-            Treći korak je uvođenje instituta građanskog posmatrača koji poseduje referentna znanja i iskustvo u oblasti medija i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom.

- U gradu Čačku, za poslednjih osam godina, nije urađena evaluacija sufinansiranih medijskih projekata, pa samim tim nikada nije utvrđeno da li je i u kojoj meri ostvaren interes građana u oblasti javnog informisanja, posebno iz ranjivih grupa. Osim toga, nikada nije analizirano da li je novac svih građana ravnomereno raspoređen za javno informisanje svih ciljnih grupa u lokalnoj zajednici. Posebno ističemo, da je reč o inicijativi koja je zasnovana na etičkim principima i društvenim vrednostima jer je naš fokus usmeren na unapređenje javnog informisanja osoba sa invaliditetom, kao najugroženije društvene grupe, - saopštili su predstavnici čačanskih medija koji su pokrenuli ovu inicijativu.

Čačanski mediji koji su potpisnici inicijative su: ozonpress, Bus Plus/epicentarpress, cemaforum, N2, Čačanske novine, Radio Klik FM, Radio Ozon i Media Team Leader.

Iz Centra za monitoring i aktivizam – CEMA, koji će tehnički voditi ovaj process u okviru projekta ‘’Informisanje u javnom interesu OSI’’ i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, pozivaju udruženja osoba sa invaliditetom, lokalne medije i sve građane da svojim potpisom pruže podršku ovoj inicijativi.

Kontakt:

cemaforum1.@gmail.com

medijskosklonistecacak@gmail.com

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs