Advokati najavili protest, Komora se ograđuje

Img Foto: Pixabay

Advokatski protestni odbor najavio je da će zbog donošenja Zakona o eksproprijaciji održati protest ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, u subotu 4. decembra, u 12 sati. Advokatska komora Srbije (AKS) se ogradila od protesta i saopštila na svom sajtu da ona ne organizuje to okupljanje.

Advokati već protestuju zbog dopune stava Vrhovnog kascionog suda o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita, ali da su u razlogu svog protesta sada dodali i Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi objasnio je advokat Miroslav Živković na konferenciji za štampu Medija centra.

Dodao je da advokati stoje na strani građana koji su se pobunili zbog tih zakona kao i da da protesti moraju da budu takvi da se zaustavi primenao ovih zakona koji su po njegovoj oceni štetnih po građane, na bilo koji način. 

Advokat Sarah El Sarag istakla je da novi Zakon o eksproprijaciji proširuje pojam javnog interesa, kao i da ovim zakonom budući investitor, koji ima zaključen međunarodni ugovor sa Srbijom, dobija pravo da prihvati rizik ukoliko nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. 

Ovaj zakon uključije i stambene odnose stanova kosi su u državnoj svojini gde postoje nosioci stanarskog prava što znači da, pored zauzeća zemlje zbog javnog interesa, postoji i mogućnost rušenja zgrada i upozorila da je rok sa 90 dana smanjen na 15 dana, jer su postupci hitni.

Postoji mogućnost da građanin vodi ostavinsku raspravu a da uopšte nije obavešten o tome da je Vlada njegovu nepokretnost proglasila za pokretnost od javnog interesa, upozorila je Sarah El Sarag, jer je jedini način da se to sazna ili odlazak u katastar ili kupovina "Službenog glasnika".

Dodala je i da Zakon o eksproprijaciji nalaže da građanin mora da napravi sporazum o visini naknade, i da ukoliko za dva meseca ne ugovori cenu sa budućim investitorom, nadležni organ upućuje predmet nadležnom sudu u vanparničnom postupku, koji je takođe hitan.

Advokat Nikola Živulović ističe da su Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu upitni jer tako bitni zakoni moraju da imaju dugu javnu raspravu, dok je ona u slučaju ova dva zakona trajala svega 20 dana, što je zakonski minimum i objašnjava da je zakonska obaveza da dok postoji rasprava, taj zakon mora da bude dostupan na eUpravi, "što trenutno nije slučaj".

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs