Premijerka Brnabić u poseti Ovčar Banji

Img Foto: Opština Čačak

Premijerka Ana Brnabić danas je posetila Ovčar Banju, u čiju revitalizaciju je do sada uloženo 185 miliona dinara. Ovo je njena treća poseta ovom zaštićenom području, a kako je istakla veoma je zadovoljna na koji način se izvode radovi. Prema njenim rečima, izgradnja auto-puta Miloš Veliki i revitalizacija Ovčar Banje, zapravo su jedan projekat.

-Ono što će nam auto-put omogućiti je potpuno izmeštanje saobraćaja iz Ovčarsko-kablarske klisure i nakon više od 60 godina ćemo ovaj predeo izuzetnih odlika vratiti prirodi i ljudima. Želeli smo da te dve stvari radimo paralelno. Da kada pustimo u saobraćaj deonicu do Požege, praktično u isto vreme pokažemo šta smo sve uradili u Ovčar Banji – rekla je Brnabić. Ona je istakla da je za rezultat neophodan zajednički rad svih resorno zaduženih ministarstva u okviru Vlade Republike Srbije, javnih preduzeća i lokalne samouprave, što je slučaj u okviru ovog projekta.

-Videli smo danas da su završeni amfiteatar, trg i park, pristanište na jezeru Međuvršje, rekonstruisana je železnička stanica, kao i pristupna saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga… Očišćena je trava i trska na jezeru Međuvršje, završena je mini studija za projekat izmuljavanja jezera Međuvršja, parking manastira Blagoveštenje u Ovčar Banji, a do kraja godine se očekuje završetak Prirodnjačkog centra – rekla je premijerka. Ona je najavila i u šta će se ulagati u narednom periodu, za koji je opredeljeno još 500 miliona dinara.

- Ono što se očekuje u narednoj fazi, između ostalog je, Projekat čišćenja jezera Međuvršje za šta je opredeljeno 40 miliona evra, izgradnja RH centra, što su kapitalne investicije. Izmuljavanje jezera trajaće sigurno dve, tri godine, ali je od izuzetnog ekološkog značaja. Izgradićemo jedan od najlepših vidikovca u Srbiji na Kablaru, zapravo to će biti jedini stakleni vidikovac u našoj zemlji, sa vizitor centrom – rekla Brnabić, ističući i kao veoma bitan podatak da je novom uredbom koja je usvojena na Vladi 29. jula, povećana površina postojećeg zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure na skoro 5.000 hektara, što je, kako je navela, pravi način kako se boriti za očuvanje životne sredine.

Kako je zaključila premijerka Brnabić, očekuje da njena sledeća poseta bude u martu naredne godine kada bi, kako je istakla, trebalo da bude postavljen kamen temeljac za izgradnju vidikovca na Kablaru.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs