SEOS: Tražimo javnu osudu napada na učesnike protesta

Img Foto: Dragana Krnetić

-Jučerašnja blokada puteva širom Srbije pokazala je da narod ima volju i snagu da se usprotivi sramnim prekrajanjima Ustava po meri multinacionalnih kompanija koje bi uništile zemlju, vodu, vazduh i ukupan biodiverzitet na teritoriji naše države, ali i izvan njene teritorije, navodi se u saopštenju Saveza ekoloških organizacija koje prenosimo u celosti.

Blokade Saveza ekoloških organizacija Srbije na Valjevskom putu (Loznica - Valjevo), u Preljini (Čačak - Gornji Milanovac), na Raklju (Jagodina - Rekovac - Kragujevac) i Pesku (Kosjerić - Požega) prošle su bez incidenata, ali uz privođenje nekoliko ljudi na informativni razgovor i ograničavanje njihovog kretanja pre dolaska na najavljeno mesto blokade. Danas se, međutim, vrši pritisak na građane koji su svojim vozilima učestvovali u blokadi, a prisutna je i pretnja kaznama za dela koja nisu počinjena.

Blokade na drugim mestima pokazale su da je nasilje nad građanima koji protestuju postalo šablon za rešavanje problema s kojima se susreće vladajuća struktura. Savez ekoloških organizacija Srbije osuđuje svaki vid iživljavanja nad građanima koji su izašli da izraze nezadovoljstvo, bez obzira da li je reč o činu policijskih službenika ili batinaša u civilu. Naročito osuđujemo nasrtanje bagerom na okupljen narod, kao i upotrebu hladnog oružja, od drvenih palica do čekića, (u Šapcu) i otvoreno iživljavanje policije nad građanima uz usmenu potvrdu da će krenuti u napad na goloruk narod koji mirno protestuje, kao i konkretan slučaj nasilnog prebacivanja mlade - možda i maloletne - osobe ženskog pola naglavačke preko bankine (u Beogradu).

Ovom prilikom javno pozivamo ministarku za ljudska i manjinska prava Gordanu Čomić, zaštitnika građana Zorana Pašalića, kao i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković i predsednicu Koordinacionog tela Vlade za rodnu ravnopravnost Zoranu Mihajlović, da se oglase po ovim pitanjima i da javno osude nasilje nad učesnicima tj. učesnicama protesta, što dalje implicira da lica koja su izvršila nasilje moraju snositi odgovornost.

U tom pogledu, zahtevamo od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, koji je prisustvovao iživljavanju policije nad građanima u Beogradu, i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, da po hitnom postupku reaguju povodom napada bagerom i hladnim oružjem u Šapcu, te da pronađu odgovorne za povlačenje policije i ustupanje mesta batinašima na toj lokaciji, a očekujemo i poziv na odgovornost policijskog službenika koji je počinio navedena dela u Beogradu. U suprotnom, smatraćemo da niko od pomenutih ne obavlja savesno svoju dužnost i da diskriminiše građane koji su koristili garantovano pravo na miran protest, odnosno da svako od pomenutih podržava nasilje i na taj način sebi pripisuje odgovornost.

Takođe, očekujemo od Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da reaguje na pristrasne, lažne i diskriminatorske naslove na pojedinim portalima i u novinama (npr. list Informer u kome su građane koji su stajali na blokadi pred gorepomenutim bagerom nazvali „đilasovskim huliganima”, a samoodbranu golorukih građana „krvničkim napadom na radnika”).

Iako je jasno da se Vlada i predsednik služe obmanama i podelom naroda kao mehanizmom odbrane, nadamo se da će uskoro shvatiti ozbiljnost naših namera. Nastavićemo da se protivimo sramnim zakonima o referendumu i eksproprijaciji, kojima se omogućuju legalno otimanje imovine u roku od 5 (+3) dana i vršenje referenduma po bilo kom pitanju bez cenzusa, ali uz naplatu takse koja građanima onemogućuje pokretanje istog. Ukoliko se u narednim danima (u roku u kom bi predsednik trebalo da potvrdi ili odbije odluku Skupštine) ne povuku sporne izmene, bićemo primorani da RADIKALIZUJEMO BLOKADE DO ISPUNjENjA ZAHTEVA, a preduzećemo i mere protiv demonstracije sile, kao i pritiska na ljude koji su svojim vozilima učestvovali u blokadi i optužbi bez materijalnih dokaza da nisu sarađivali sa službenim licima.

Molimo sve građane koji su žrtve nasilja ili na koje se vrši bilo kakav pritisak da se obrate Savezu ekoloških organizacija Srbije mejlom (znamodanedamo@gmail.com) ili porukom na društvenim mrežama.

Znamo da ne damo životnu sredinu, građane, Ustav i Srbiju!!!

Izvor: Cemaforum

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs