Opozicija se udružila u široki savez, čekaju se kandidati za najviše funkcije

Img Foto: N1 printscreen

Opozicione stranke koje su prošle godine većinom bojkotovale izbore, potpisale su sporazum o zajedničkom nastupu na svim izborima sledeće godine. Novu koaliciju čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret slobodne Srbije, Pokret za preokret, Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Udruženi sindikat Sloga.

Za sada najšira opoziciona predizborna koalicija poručuje da je spremna da se na svim nivoima suprotstavi Srpskoj naprednoj Stranci.

„Partijske interese i određene ideološke razlike ostavili smo za neko drugo srećnije i stabilnije vreme. Odlučili smo da se ujedinimo. Mi smo danas jedinstveni i ostaćemo jedinstveni“, kazao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

„Mi smo danas ovde ostvarili ne tako malu pobedu. Pobedili smo svoju sujetu i svoj ego“, kaže predsednik Pokret slobodnih građana Pavle Grbović.

Nakon što su pobedili sebe, članovi novog opozicionog saveza dali su obećanje građanima.

„Dajemo vam reč da ćemo vratiti slobodu i pravdu. Da ćemo poštovati ljudska prava. Da ćemo se izboriti za slobodu medija i poštene izbore. Da će pravosuđe biti nezavisno a Ustav i zakon poštovani“, poručila je Marinika Tepić.

U izbornu trku se ide iako izborni uslovi nisu promenjeni, a poziv da se pridruže dobili su članovi Skupštine slobodne Srbije.

„Građani Srbije očekuju od nas borbu. Imamo situaciju da se usvajaju Zakon o referendumu, o eksproprijaciji. Rio Tinto je ispred vrata, vlast razara institucije ove zemlje i ne možemo građanima i sebi dozvoliti taj luksuz da ponovo stojimo sa strane“, naveo je potpredsednik Nove stranke Miroslav Aleksić.

„Široki savez ne otupljuje oštrinu borbe protiv režima. On se koncetriše na ono što je bitno u kritici režima i pruža ono što režim nije u stanju da pruži građaninu“, napominje Lutovac.

Kampanja će, kako kažu, biti skromna sa sredstvima koja im pripadnu od države i donacijama onih koji ih podržavaju.

„Cilj kampanje je da dođemo do svakog mesta u Srbiji i razgovaramo sa svakim čovekom. Podsetiću vas da je Zoran Đinđić nedaleko od Loznice držao tribinu za samo jednog čoveka. Mi ćemo otići u svako mesto u Srbiji gde postoji bar jedan čovek koji je spreman da razgovara sa nama i da nas sasluša“, istakao je Đilas.

O personalnim rešenjima za kandidate za gradonačelnika Beograda i predsednika Srbije zvanično nisu još postignuti dogovori, a potvrđeno je da će Marinika Tepić biti prva na zajedničoj izbornoj listi.

Autor: Žaklina Tatalović/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs