Predavanje: KULTURNA DIPLOMATIJA I „SRPSKI SVET“

Img Foto: Dom kulture Čačak

Kulturno - obrazovni program Doma kulture, Čačak, u okviru jubileja - 50. godina postojanja i uspešnog rada ove ustanove, u ponedeljak, 29. novembra, organizuje predavanje: KULTURNA DIPLOMATIJA I „SRPSKI SVET“.

U novije vreme, sve više se u kontekstu javne diplomatije uviđa značaj njene kulturne dimenzije, kao bitne i delotvorne komponente tzv.“meke moći“ spoljne politike svake države, pa i Srbije. Dobro osmišljena i primereno realizovana kulturna diplomatija može znatno doprineti afirmisanju koncepta „srpskog sveta“, kao matičnog identitetskog tla srpskog naroda, u vezi sa kojim i u zemlji i u svetu ima mnogo nejasnoća i protivrečnih tumačenja.

Gost - Prof. dr DARKO TANASKOVIĆ – je srpski islamolog, filolog orijentalista, univerzitetski profesor, književnik, književni prevodilac i diplomata. Bivši ambasador Jugoslavije u Republici Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu, kao i ambasador Srbije pri Unesku. Član je Evropske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, kao i Naučnog društva Srbije.

Predavanje će se održati u Velikoj sali Doma kulture i počinje u 19:30.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs