Dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen performansom „Dosta tišiNE“

Img Foto: Pixabay

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je u centru Beograda performansom pod nazivom "Dosta tišiNE", što ujedno predstavlja i početak šesnaestodnevne kampanje aktivizma na podizanju svesti o tom problemu.

Nekoliko desetina aktivista, koji su nosili narandžaste cvetove, simbol borbe protiv nasilja nad ženama, izvelo je performans uz pesmu „Tišina“ Bajage i Instruktora, koji je simbolično počeo u 11.55.

Zamenik ambasadora SAD Džon Ginkel istakao je važnost obeležavanja tog dana širom sveta i dodao da su tim preformansom želeli da skrenu pažnju ljudima na problem nasilja nad ženama.

„Ovo nije šesnaestodnevni problem, ovo je problem koji postoji 365 dana u godini. Želimo da bar povremeno istaknemo ovaj problem i da ljudi počnu da razmišljaju o njemu. Za nasilje nad ženama ne sme biti mesta u bilo kom društvu“, rekao je Ginkel.

Ambasadorka Velike Britanije Šan Mekloud rekla je da je kao ambasadorka, žena i majka ponosna što je njena ambasada deo te kampanje.

„Nasilje nad ženama nije samo problem žrtve, nije samo problem žena, već čitavog društva. Moramo da rešimo problem, moramo da podržimo žrtve i moramo da okončamo nekažnjavanje (nasilnika). Čuvajmo sve žene“, kazala je Mekloud.

Menadžerka za komunikacije nevladine organizacije Astra, koja je posvećena iskorenjavanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, Hristina Piskulidis rekla je da najzastupljeniji vid trgovine ljudima u Srbiji seksualna eksploatacija i da su u 90 odsto slučajeva žrtve te vrste trgovine žene ili devojčice.

„Između 70 i 80 odsto ovih žena ima u svojoj prošlosti iskustvo nasilja: porodičnog, partnerskog ili vršnjačkog. Iskustvo nasilja čini ih ranjivim, jer bežeći od jednog vida zlostavljanja, završe u klopci drugog“, kazala je Piskulidis.

U Srbiji je od januara do oktobra ove godine 17 žena ubijeno u nasilju u porodici, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je tokom epidemije korona virusa zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja.

Izvor: Beta/N1


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs