Od osam ubijenih žena u 2021, sedmina prijavila nasilje

Img Foto: Pixabay

Od osam ubistava žena u prvoj polovini 2021. godine, prema podacima poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, jedna sedmina prijavila je nasilje pre ubistva, saopštila je platforma "Održivi razvoj za sve", uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, i podsetila da su u 2020. najmanje 22 žene ubili partneri ili srodnici.

U još pet slučajeva nasilne smrti žena u Srbiji u ovoj godini postoji sumnja da se radi o femicidu, to jest rodno zasnovanom ubistvu ili ubistvu žene samo iz razloga što je žena, ukazuje se u saopštenju.

Platfoma „Održivi razvoj za sve“ podseća da podaci Ujedinjenih nacija iz 2019. godine, pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice, što znači da ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.

„Nasilje nad ženama je ekstremni oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati, a osim adekvatnog sistema zaštite od nasilja i njegove efikasne primene na svim nivoima, od ključne važnosti u prevenciji i eliminisanju nasilja nad ženama je unapređivanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojčica“, rekla je Ivona Gvozdenović iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja u saradnji sa Fondacijom Centar za demokratiju sprovodi aktivnosti socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“.

Izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković ocenila je da je ostvaren „važan napredak“ usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti i istoimenom Strategijom za period do 2030. godine, ali i naglasila da je od presudnog značaja da se obezbede uslovi da se Zakon i Strategija efikasno sprovode.

Platformu podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs