Građani pokušali da zaustave uništavanje vodoizvorišta na Makišu

Img Foto: AKCIJA – Otvorena građanska platforma / Facebook

Nekoliko stotina građana, stručnjaci, predstavnici brojnih aktivističkih i opozicionih organizacija okupili se juče na Makiškom polju na poziv Ekološkog ustanka u pokušaju da spreče početak radova na izgradnji prve linije beogradskog metroa.

Predstavnici pokreta Ekološki ustanak organizovali su ovaj protest nakon što su, po njihovim rečima, svi institucionalni mehanizmi odbrane vodoizvorišta iscrpljeni.

Prethodnih meseci aktivisti i stručnjaci, uključujući Građevinski fakultet u Beogradu, intenzivno su se protivili aktuelnim planovima za izgradnju metroa i označili ih kao štetne po funkcionisanje i razvoj grada. Kako je deo problema u prenosu sa današnjeg protesta sažeo Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, metro koji je danas počeo da se gradi neće povezati ključne tačke koje bi svaki metro morao da poveže:

„Ključne tačke ovog grada koje metro ne povezuje su obrazovne i zdravstvene ustanove, glavna železnička stanica, železničke stanice Prokop i stanica na Novom Beogradu, autobuska stanica, tradicionalni gradski centri i najgušće naseljena naselja grada“.

Plan za izgradnju metroa usvojen je pre nekoliko nedelja. Nadležni su tom prilikom uvažili manji deo primedbi građana iz udruženja Po meri metro, ali nisu odustali od najproblematičnijeg dela plana – da se metro gradi u blizini vodoizvorišta sa kog se, kako su danas aktivisti podsetili, čitava prestonica snabdeva pijaćom vodom. Prethodno je, takođe uprkos protivljenju javnosti, zona vodoizvorišta formalno teritorijalno smanjena tako da se planirani radovi i pravno omoguće. Stručnjaci su, podsetimo, višekratno upozoravali da će građevinski radovi u zoni vodoizvorišta nužno rezultirati kontaminacijom vode.

Građani su se zato danas okupili da početak radova na izgradnji metroa, zakazan upravo na Makišu, spreče fizičkim prisustvom. Aktivisti su ponovili da će prva linija metroa koštati dve milijarde evra i to, takođe, ocenili kao preterani izdatak za loše isplaniranu trasu.

Pozivu na protest Ekološkog ustanka danas su se odazvali AKCIJA – Otvorena građanska platforma, pokret Ne davimo Beograd i politička platforma Solidarnost, sa kojima Ekološki ustanak planira zajednički izlazak na izbore u aprilu, ali i Stranka slobode i pravde i Dveri, kao i predstavnici organizacija za zaštitu životne sredine poput inicijative Pravo na vodu, i neafiliranih aktivistkinja i aktivista.

Budući koalicioni partneri zajedno su se obratili medijima. Radomir Lazović iz NDB je konstatovao da je jasno da se Beograd ne planira prema potrebama građana, već investitora, i da je početak izgradnje metroa jedan od dobrih primera toga „kako se to radi“: „Ovaj metro ne služi građanima, ne služi da se smanje saobraćajne gužve ni se reše naši problemi – on služi tome da se cena kvadrata ljudi koji će graditi na ovom i područjima koje on povezuje bude veća i da tako njihova zarada bude značajnija“.

Podsetimo, na Makiškom polju je planirana i gradnja stambeno-komercijalnog kompleksa protiv kog su građani takođe uzalud ulagali primedbe.

Aleksandar Jovanović-Ćuta iz Ekološkog ustanka je ocenio da su vlasti već na stotinama mesta širom Srbije pokazale da ne prezaju od toga da građane ostane bez vode te građane pozvao na masovne proteste i izlazak na izbore.

„Mi se danas ovde borimo za pijaću vodu za sve Beograđane, ali se borimo i za budućnost svih nas“, izjavio je Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, uporedivši borbu građana protiv gradnje na Makišu sa otporom projektima kompanije Rio Tinto. „Ista je stvar u zalogu: hoćemo li obezbediti sebi normalan život ili ćemo biti kolonija za jeftinu radnu snagu i prljave tehnologije“, ocenio je Zelenović ispred Akcije, takođe pozvavši građane da svoj otpor i neslaganje sa aktuelnom politikom i projektima izraze na izborima.

Pristup Makišu bio je privremeno blokiran od strane građana, a, pretpostavlja se, i od strane policije. U okolini lokacije protesta i na samoj lokaciji prisutan je veliki broj pripadnika organa reda, prenose mediji. Radovi na izgradnji metroa započeli su uprkos protestu.

Ekološki ustanak poziva građane da se i narednog ponedeljka u znak protesta okupe na istoj lokaciji.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs