Gimnazijalke iz Guče osvojile srebro na međunarodnom takmičenju

Img Foto: RTS printscreen

Među 10 evropskih zemalja na Evroazijskom takmičenju u učeničkom preduzetništvu, tim srednje škole "Dragačevo" osvojio je drugo mesto. Gimnazijalke iz Guče sa svojom poslovnom idejom donele su srebro Srbiji.

Još uvek su gimnazijalke, ali bi njihova poslovna ideja mogla biti revolucionarna u budućnosti. Biorazgradiva sočiva koja blokiraju štetnu plavu svetlost elektronskih uređaja, mogla bi da zamene naočare.

"Često se osećam nelagodno sa naočarima, opadne mi samopouzdanje, kao i dosta nas. To smo ubacili kao prednost sa našim sočivima", kaže Gorana Terzić, učenica srednje škole "Dragačevo" u Guči .

Gimnazijalka Jana Domanović smatra da će joj iskustvo na Evroazijskom takmičenju u učeničkom preduzetništvu pomoći u daljem profesionalnom razvoju. "Planiram da upišem ili Hemijski ili Biološki fakultet. Smatram da će to iskustvo doprineti daljem razvoju u profesiji", dodaje.

Milica Stojić, učenica srednje škole "Dragačevo" u Guči kaže da je "bilo zanimljivo jer je imala priliku da nauči o ekonomiji i uopšte o ovakvim načinima saradnje".

Sedam godina preduzetnička sekcija u Guči prerasta u rasadnik mladih iz dragačevskog kraja, kojima je ova vannastavna aktivnost obezbedila i sigurnije korake u budućnost.

"Učestvovala sam i na drugim takmičenjima, kao što su Poslovni izazov učeničke kompanije, ali je do sada ovo bio najveći uspeh i za moje drugare i za našu školu, kao i za dostignuća mladih u Srbiji ", kaže Vanja Obradović, učenica srednje škole "Dragačevo" u Guči.

Milena Obradović, profesorka ekonomske grupe predmeta srednje škole "Dragačevo" u Guči navodi da su učestvovali na brojnim takmičenjima, koja su organizovala pre sve Dostignuća mladih u Srbiji.

"Pokazali smo značajne rezultate na tim takmičenjima. Učenici koji su prošli kroz preduzetničku sekciju upisivali su fakultete, koji su u vezi sa ekonomijom i preduzetništvom", ističe Obradovićeva.

Da su mladi iz Srbije kreativni i sposobni da pametno predstave zemlju, grad i školu, pokazale su dragačevske gimnazijalke iz Guče. 

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs