U Srbiji se godišnje registruje više od 4.000 novoobolelih žena od raka dojke

Img Foto: Pixabay

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojka, a podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da se u proseku svake godine u Srbiji registruje 4.204 novoobolele žene od te vrste malignog tumora, od kog u proseku umru 1.653 žene.

Rak dojke je u Srbiji treći po redu uzrok smrti kod žena starosti između 45 i 64 godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca, podatak je Ministarstva zdravlja.

Onkolog Nebojša Ivanović izjavio je za FoNet da je rano otkrivanje pojave tumora u dojci nije prevencija u pravom smilu te reči, ali ima veliki značaj za krajnji ishod oboljenja, ako se karcinom već pojavio.

Kako tvrdi, najbolje preživljavanje imaju pacijentkinje kod kojih je tumor otkriven u fazi kada sama pacijentkinja nije mogla da ga napipa. „Otkrivanje tumora u ovoj fazi postiže se preventivnim pregledima – najčešće mamografijom i ultrazvukom“, kaže Ivanović dodajući da ne treba zanemarivati druge vrste pregleda, pa ni samopregled.

On smatra da će žena koja svakog meseca pregleda svoje dojke otkriti tumor u ranijoj fazi, nego ona koja to ne čini, te se savetuje redovno praćenje promena na dojkama.

Postoji mnogo komplikovanih preporuka tehnike samopregleda, koje prave veću štetu nego korist, zbog čega žene odustaju od samopregleda zbog komplikovanosti preporučenih tehnika, navodi onkolog naglašavajući da je samopregled dojki veoma jednostavna procedura.

„Dovoljno je vizuelno osmotriti svoje dojke pred ogledalom u položaju sa rukama visoko podignutim iznad glave, a potom prepipati tkivo dojki na način koji žena sama odabere“, objašnjava Ivanović.

Kako je precizirao, suština samopregleda je u tome da žena zapamti strukturu svojih dojki ponavljanim mesečnim pregledima i ako primeti bilo kakvu promenu u onome što je ranije napipavala da se odmah javi lekaru.

Udruženja žena obolelih od raka dojke od početka pandemije ukazuju na ograničenu dostupnost pregleda i zdravstvene zaštite u uslovima virusa korona.

Međutim, Ivanović tvrdi da iako je mogućnost preventivnih pregleda u zdravstvenim ustanovama donekle redukovana, pacijenti ipak nisu prepušteni sami sebi, jer u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa, koja radi u kovid režimu, služba onkologije redovno funkcioniše – tako da svaka pacijentkinja koja je napipala tumor u dojci, ako to prijavi svom lekaru, može računati na pregled po prioritetu.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svetu je od raka dojke tokom 2020. godine registrovano više od 2.260.000 novoobolelih, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona. U Evropi je, iste godine, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142.000 umrlih žena od raka dojke.

Autor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs