Radnicima Krušika knjižice overene do izbora

Img Foto: Krusik logo

Knjižice radnicima Krušika overene su u petak i to do aprila naredne godine, potvrdio je Danasu predsednik sindikata „Nezavisnost“ u toj fabrici Dragan Živković.

On je podsetio da su sredinom prošle nedelje sva četiri sindikata održala zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su još jednom ukazali na problem neuplaćenih doprinosa za PIO i zdravstveni fond, zbog čega prethodnih pet meseci radnici nisu mogli da se leče a među najugroženijima bili su oni sa hroničnim oboljenjima, koji su morali da plaćaju terapiju.

Posle tog javnog istupa sindikalnih predstavnika, istoga dana reagovao je predsednik države Aleksandar Vučić. Oglasivši se sa izložbe naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“, obećao je rešenje i knjižice su tri dana kasnije bile overene pa će zaposleni moći da koriste zdravstvene usluge – sve do izbora naredne godine.

Ukupno dugovanje za zdravstveni fond iznosilo je, prema ranijim računicama sindikata, oko 170 miliona dinara, a problem su ostali neuplaćeni PIO doprinosi.

U sindikatima kažu i da je do uplate bar za zdravstvo moglo da dođe i ranije jer su se već mesecima obraćali kabinetu predsednika, premijerke, Ministarstvu odbrane i ministarki Dariji Kisić Tepavčević, ali da pomaka nije bilo sve dok nisu sazvali konferenciju za medije.

U sindikatima nakon poslednjeg smanjenja broja zaposlenih, kada 11 radnika nije dobilo produženje ugovora o radu, a još 13 je otišlo iz firme po drugim osnovima, veruju da novih otpuštanja neće biti.

Računa se, kažu, na prirodni odliv kojim bi se do kraja 2023. broj ljudi sa sadašnjih 2.500 spustio na 2.000, dok poslovodstvo tvrdi da je optimalni broj oko 1.600 sa koliko je fabrika radila 2016. uprkos povećanom obimu posla iz ugovora koje je tada sklopila.

Ipak, obaveze Krušika prema radnicima nisu jedini teret fabrike. Tokom poslednjih nekoliko godina, nagomilali su se i dugovi prema dobavljačima i državi što uz višak zaposlenih sada opterećuje proizvodnju.

Direktorka Jovanka Andrić, koja je na to mesto imenovana krajem juna ove godine, juče je u kratkom razgovoru Danasu rekla da je na putu zbog čega ne može da govori o ukupnim opterećenjima fabrike ali je obećala da će odgovoriti na pitanja postavljena mejlom.

U ranijim izjavama za medije Andrić je rekla da je na trenutno smanjenu likvidnost fabrike uticala „negativna medijska kampanja vođena protiv Krušika više od dve godine u kontinuitetu, broj zaposlenih koji prevazilazi realne potrebe, kao i dugovanja prema dobavljačima koja su dostigla kulminaciju u poslednjem kvartalu 2019. godine“.

Podsetimo, Krušik je polovinom 2019. dospeo u žižu javnosti nakon što je uzbunjivač, radnik Aleksandar Obradović ukazao na po fabriku štetnu saradnju sa preduzećem GIM, u kojoj je posredovao otac tadašnjeg ministra policije a sada odbrane Nebojše Stefanovića.

Obradović je objavio da je GIM za kupce u Saudijskoj Arabiji dobijao velike količine oružja i opreme po niskim cenama, nižim i od cenovnika koji je važio za državnu firmu koja trguje oružjem Jugoimport SDPR, da nisu bili uplaćivani avansi i istovremeno su otpisivani neki troškovi prevoza, što nisu bile niske cifre.

Prava afera izbila je kad je otkriveno da se oružje iz Krušika našlo na ratištu u Dombasu, u rukama ukrajinske vojske.

Na to je ukazao u svojoj emisiji ruski novinar Jevgenioj Primakov, inače poslanik Putinove stranke u Dumi, koji je tvrdio da srpske vlasti pokušavaju da sakriju trgovanje oružjem u koje su umešani najviši državni funkcioneri. Istovremeno, prema tvrdnjama medija, hakeri iz Srbije oborili su specijalizovani bugarski sajt Arms voč kada je sa mnogo više detalja objavio tekst o trgovanju oružjem iz naših fabrika.

Epilog još nije na vidiku. Umesto otvaranja istrage, septembra 2019. uhapšen je uzbunjivač, Obradović, i tek pod pritiskom javnosti umesto u zatvoru tri meseca je proveo u kućnom pritvoru.

Optužnica protiv njega još nije podignuta jer ni istraga koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal nije okončana, a za dve godine ispitana su dva svedoka. Agencija za borbu protiv korupcije nije našla da postoji problem jer je posrednik za GIM bio otac ministra.

Zapošljavanje po spisku

Stariji radnici, koji nisu želeli da im se objave imena, tvrde da je od perioda koji se poklapa sa početkom saradnje Krušika i firme GIM, počelo neredovno izmirivanje obaveza ali i istovremeno nagli prijem novih radnika. „Po spiskovima koje su dostavljali lokalni političari, bez konkursa, dolazilo je u pojedinim periodima i po 150 novih ljudi, smeštani su na tavan, u garderobu, nije se znalo šta će raditi ni da li to umeju. Tako smo u jednom trenutku premašili 3.000 zaposlenih u fabrici“, tvrdi jedan od radnika Krušika.

Uspon i pad

Preduzeće GIM, u stopostotnom vlasništvu Gorana Todorovića, svoj uspon počinje 2016. godine, od uspostavljanja saradnje sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra Nebojše Stefanovića, koji se u raznim situacijama predstavljao kao posrednik, pravnik te firme ili njen zastupnik. U toj godini, GIM je ostvario prihod iz poslovanja od 38,8 miliona i dobit od milion dinara, a već naredne se prihodi penju na 975 a dobit čak na 145 miliona. U 2018. se prihodi uvećavaju na 1,9 milijardi, dobit ostaje relativno ista, 148 miliona a broj zaposlenih se sa četiri uvećava na devet, kasnije na 11. Otkrivanje afere sredinom 2019. odmah se odrazilo i na finansije – prihodi su prepolovljeni, spali su na milijardu, kao i dobit koja se spustila na 65 miliona. U prošloj godini nastavljen je isti trend opadanja prihoda (543 miliona) dok je prvi put u poslednjih pet godina zabeležen gubitak od 384,5 miliona dinara.

Autor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs