Obeležena je 80. godišnjica od paljenja Gornjeg Milanovca u Drugom svetskom ratu

Img Foto: Opština Gornji Milanovac

Polaganjem venaca na spomenik “Sloboda” na Trgu kneza Mihaila, obeležena je 80. godišnjica od paljenja Gornjeg Milanovca u Drugom svetskom ratu. Vence su položili predsednik Opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, i predstavnici Vojske Srbije.

Na današnji dan, pre 80 godina, oko 600 vojnika Trećeg bataljona 749. puka 717. divizije „Princ Eugen“, upalo je iz pravca Kragujevca u tadašnji gradić Gornji Milanovac, sa svega 3000 stanovnika. Za nepuna dva sata čak 273 javna i privatna objekta su spaljena.

- Ono što je još teže i tragičnije jeste da su toga dana 123 lica odvedena u kazamat kragujevačkih Šumarica, od toga 43 iz grada i 90 iz okolnih sela. Od čedrdeset troje Milanovčana, čak je trideset dvoje životom platilo 21.oktobra 1941.godine-streljani su. Neka je večna slava i hvala svim našim stradalima tog tragičnog dana-rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Gornji Milanovac je zajedničkim operacijama dva antifašistička pokreta-Ravnogorskog i Partizanskog  bio oslobođen 28. septembra 1941. godine, ali za kratko. Sedamnaest dana kasnije grad je potpuno uništen, naročito njegov centralni deo koji je bio najgušće naseljen.Tada su urbanisti doneli odluku da se na tom mestu uredi gradski park, koji i danas postoji.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs