"Dan belog štapa" – koji su gorući problemi slepih i slabovidih i kako ih rešiti

Img Foto: Pixabay

Međunarodni dan slepih i slabovidih, poznat i kao "Dan belog štapa", u Srbiji obeležava više od 12.000 slepih i slabovidih, koliko inače i ima osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom. Savez slepih Srbije je jedna od najstarijih organizacija u našoj zemlji. Predsednik te organizacije Milan Stošić ističe da su najveći problemi tih lica u procesu inkluzivnog obrazovanja, zapošljavanja, novčane pomoći za negu, ali i donošenje posebnog zakona kojim bi se regulisao status i rad udruženja.

Savez slepih Srbije je jedna od najstarijih organizacija u našoj zemlji. Postoji od 1946. godine i brojnim aktivnostima radi na unapređenju kvaliteta života slepih i slabovidih osoba. Milan Stošić, predsednik te organizacije, istakao je da je zajednički imenitelj svih 45 podružnica da danas svi ukažu na probleme za koje su zainteresovani, kako bi pomogli u svakodnevnom životu tih lica.

Stošić je ukazao da je jedan od većih problema slepih i slabovidih u procesu inkluzivnog obrazovanja.

"Postoji zakon kojim se omogućava da se deca sa hendikepom inkluzivno obrazuju, ali tu imamo problema, odsustvo stručnog kadra kao što su personalni asistenti defektolozi, nedostatak uređaja za pisanje Brajevog pisma, uređaji za slušanje audio knjiga. Tu se mi snalazimo kao roditelji za svoju decu, ali najbitnije je da se to sistemski reši", naglasio je Stošić. 

Dalje navodi problem zapošljavanja. Naglasio je da su slepi i slabovidi ljudi visoko obrazovani, čak i doktori nauka, ali je problem kad se dođe do tog zvanja, vrlo teško se zapošljavaju. "Kada dođu do diplome tek tada su ništa. To mora da se promeni na bolje, da se promene neki članovi zakona i da to postane obaveza poslodavca. Poslodavci moraju da imaju ne samo zakonsku, već i moralnu obavezu da u to uđu bez predrasuda", smatra Stošić.

Dodaje da neki poslodavci radije plaćaju kaznene penale nego što ispunjavaju kvotni uslov. 

Takođe, kao je ocenio, nisu isti svi invalidi, trebalo bi za teže invalide da postoji dodatna finansijska pomoć poslodavcima da bi ispunili uslove zapošljavanja.

U gorućim problemima Stošić ističe i da je važno da se kompenzaciona novčana pomoć usklađuje sa promenom rasta primanja, standarda. Ukazuje i da su kompenzaciona pomagala izmeštena u, kako je rekao, "neki sistem tako da vrlo teško mogu da ih koriste naši članovi".

Donošenje posebnog zakona kojim bi se regulisao status i rad udruženja je od izuzetnog značaja, naglasio je Stošić.

"Ove probleme mi ne iznosimo samo u medijima nego i u neposrednim susretima sa ljudima koji donose te odluke, ali bi bili zahvalniji kada bi se nešto od toga i uradilo. Mislim da bi to trebalo da prati kvalitetniji život slepih i drugih osoba s invaliditetom, jer je i to jedan od uslova da bi se naša zemlja integrisala u EU i šire. Ima nekih pomaka, ali to nije dovoljno", ocenio je Stošić.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs