Čačak: Sajam roditeljstva u vrtiću Bambi

Img Foto: Pixabay

U subotu 16. oktobra sa početkom u 11 časova u vrtiću „Bambi“ u Čačku, biće otvoren SAJAM RODITELjSTVA, koji zajedno organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Čačak, u okviru Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a uz finansijsku podršku Svetske banke.

SAJAM RODITELjSTVA ima za cilj da unapredi komunikaciju sa porodicama i doprinese razvoju svesti o značaju rane inkluzije i ranog uključivanja dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Tokom SAJMA RODITELjSTVA porodice sa malom decom, naročito porodice iz osetljivih drušvenih grupa, kao i porodice čija deca nisu uključena u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja će imati priliku da na jednom mestu neposredno dobiju sve informacije o svojim pravima, kao i o uslugama koje pružaju lokalne institucije - Grad Čačak, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Predškolska ustanova Radost, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar“, Udruženja za pomoć MNRO, Zavod za javno zdravlje, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ i Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“, kao i UNICEF.

Na SAJMU RODITELjSTVA roditelji će imati priliku da kroz različite edukativne i interaktivne radionice saznaju kako da unaprede svoje roditeljske veštine, saznaju zašto je vrtić dobro okruženje za odrastanje njihove dece, a imaće i priliku da zajedno sa svojom decom učestvuju u kreativnim, istraživačkim, sportskim radionicama i brojnim drugim aktivnostima.

Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje se uz podršku Svetske banke i unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu. Kroz projekat se obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za mališane i to:

•Dogradnjom postojećih ili izgradnjom novih vrtića u 35 JLS obezbeđuje se 5.500 novih mesta.

•Adaptacijom i prenamenom postojećih prostora, u saradnji sa Fondacijom „Novak Đoković“, obezbeđuje se više od 100 novih soba za 2.500 mališana iz 20 gradova i opština.

•Sa 1,8 miliona evra podržana su 34 lokalna projekta koji su na različite načine povećali dostupnost usluga i podrške porodicama sa malom decom i istovremeno omogućile uključivanje više od 3000 dece iz osetljivih društvenih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Projekat, pored navedenog, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnažuje kompetencije vaspitača za implementaciju novog programa, pruža podršku porodicama sa decom, sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključivanje dece u kvalitetan sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja u cilju obezbeđivanja jednakih uslova za razvoj sve dece.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs