Vlada Republike Srbije odobrila još pola milijarde dinara za Ovčar Banju

Img Foto: Dragana Krnetić / opština Čačak

U Vladi Republike Srbije održan je još jedan u nizu sastanaka Međuresorne radne grupe za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure na kome je usaglašeno da će iz budžeta Vlade Republike Srbije za 2022. godinu biti izdvojeno više od 500 miliona dinara za nastavak projektnih aktivnosti na 5.000 hektara zaštićenog područja.

U planu je završetak saobraćajnice od magistralnog puta do vidikovca na Kablaru. U završnoj fazi je izgradnja parkinga i saobraćajnice u gornjem delu, a u narednoj godine biće urađeno još četiri kilometra ove saobraćajnice, što će koštati 250 miliona dinara.

Predviđeno je 110 miliona dinara za uređenje vidikovca na Kablaru sa pristupnim stazama i 20 miliona za solarni katamaran, u čemu Grad Čačak učestvuje sa 10 odsto.

Između ostalog, planirano je 25 miliona dinara za projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju mosta preko Zapadne Morave, koji bi spojio čačansku i lučansku „stranu“ Ovčar Banje, kao i izgradnja saobraćajnice do vrha Ovčara i paraglajding staze. U narednoj godini, prema projektu, biće uloženo oko 90 miliona dinara u ekologiju.

Pored ovih, očekuje se početak realizacije kapitalnih projekata, a jedan od njih je izmuljavanje jezera Međuvršje, koji je omogućen bilateralnim sporazumom između Republike Srbije i Republike Mađarske.

-Ovaj projekat podrazumeva ulaganje oko 35 miliona evra. Uskoro se završava izrada elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu i očekujemo da počne realizacija ovog ogromnog projekta. Ove nedelje biće raspisana javna nabavka za izgradnju RH Centra u Ovčar Banji. Planirano je ulaganje od oko pet milion evra za izgradnju i opremanje ovog centra, koji je od krucijalnog značaja za razvoj zdravstvenog turizma – rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Prema njegovim rečima u narednoj godini očekuje se i nešto više od četiri miliona evra za sređivanje vodovoda i kanalizacije.

-Za očekivati je da u ono, što će Grad Čačak, ali i Opština Lučani dobiti na 5.000 hektara zaštićenog područja u naredne dve godine, bude uloženo, kroz različite projekte, više od 55 miliona evra. Kao što smo rekli pre nešto više od godinu i po dana, Ovčar Banja i cela Ovčarsko-kablarska klisura, naša Sveta gora biće jedno od najboljih lečilišta, ali i najlepših turističkih atrakcija – zaključio je Todorović.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs