Politička platforma „Solidarnost“ pozvala građane na „Protest protiv državnog kriminala“ 16. oktobra u Beogradu

Img Foto: Politička platforma

Politička platforma Solidarnost i grupa pokreta i političkih organizacija pozvali su danas građane na „Protest protiv državnog kriminala“ uz poruku da „nejednakosti u društvu nisu zadate“ i da „samo solidarnost i borba mogu stvoriti drugačije društvo“.

Ističući kako „poslednje afere koje prate politički život u Srbiji još jednom pokazuju kolike su i kako se stvaraju nejednakosti u društvu“, organizatori protesta u saopštenju ukazuju da je Srbija „među evropskim zemljama sa najvećim nejednakostima, a vlast umesto da radi na smanjenju jaza između bogatih i siromašnih čini sasvim suprotno“.

„Predstavnici vlasti su ti koji se, koristeći svoje položaje, besomučno bogate dok građanima Srbije oko vrata stavljaju terete kredita, subvencija i troškove zdravstvene krize“, ocenjeno je u saopštenju.

Dok privatni izvršitelji po Srbiji iz jedinih domova izbacuju mnoge porodice koje često od poštenog rada ne mogu da izmire ni račune, mediji istovremeno navode dokaze o sumnjivom poreklu 24 stana ministra Siniše Malog, naglašavaju organizatori protesta.

Ukazano je i na „indicije da je porodica ministra Nebojše Stefanovića zarađivala novac na prodaji oružja iz ‘Krušika’ koje je dobijala po izuzetno niskim cenama“, a da „radnici tog preduzeća od aprila, usred epidemije, nemaju overene zdravstvene knjižice zato što ‘Krušik’ duguje Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja 170 miliona dinara“.

„Korupcija o kojoj sve ove afere govore nije eksces nego pravilo u sistemu koji radi za dobrobit jedne interesne grupe, a na štetu većine ljudi koji žive od svog rada“, ističu organizatori.

Protest je najavljen za 16. oktobra u 12 časova ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu s namerom da se pošalje poruka da „država ne sme biti sredstvo za bogaćenje nekolicine privilegovanih, već da država mora raditi u interesu celokupnog stanovništva pre svega pomažući siromašnima i obespravljenima“.

Protest organizuju Pokret Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju, Aleksandar Jovanović Ćuta, Izbor za našu opštinu i Politička platforma Solidarnost.

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs