Solarni paneli na krovovima bi sami mogli da proizvode više struje nego što je svet potrošio u 2018.

Img Foto: Pixabay

Male elektrane na krovovima kuća i industrijskih objekata mogle bi da odigraju važnu ulogu u smanjenju emisija ugljen-dioksida i rešavanju problema dostupnosti električne energije u ruralnim oblastima.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu Nature Communications, otkrilo je da su mogućnosti solarnih panela na krovovima za zadovoljenje energetskih potreba čovečanstva veće nego što su pokazali prethodni proračuni i iznose 27 hiljada milijardi kilovat-časova električne energije godišnje na svetskom nivou.

Ako bismo postavili solarne panele na sve iskoristive krovove na svetu, mogli bismo da proizvodimo više električne energije nego što smo potrošili tokom 2018. godine, zaključio je tim predvođen naučnicima sa Univerziteta Kork (Irska).

Eksperti su do rezultata istraživanja došli koristeći geoprostornu analizu, velike podatke (big data) i mašinsko učenje. Oni su analizirali 130 miliona kvadratnih kilometara površine zemlje, pri čemu su demarkirali 0,2 miliona kvadratnih kilometara krovne površine.

Studija je pokazala ukupni tehnički potencijal za proizvodnju 27 hiljada milijardi kilovat-časova električne energije godišnje na svetskom nivou. Ukupna potrošnja struje u 2018. godini iznosila je oko 23 hiljada milijardi kilovat-časova.

Najveći potencijal u ovoj oblasti poseduje Azija, sa mogućnošću proizvodnje 13 hiljada milijardi kilovat-časova godišnje. Za njom slede Severna Amerika i Evropa, sa mogućnošću proizvodnje 5,5, odnosno 3,6, hiljada milijardi kilovat-časova godišnje. Uprkos dobroj insolaciji, Afrika zbog niskog građevinskog fonda može da doprinese sa tek 2,9 hiljada milijardi kilovat-časova godišnje. Najniže se kotira Južna Amerika – 1,7 hiljada milijardi kilovat-časova godišnje.

Koja količina električne energije proizvedene na ovaj način bi mogla da bude iskorištena zavisi i od drugih faktora kao što je razvoj kapaciteta za skladištenje energije i distributivne mreže.

Cena električne energije proizvedene pomoću krovnih solarnih panela kretala bi se između 40 i 280 američkih dolara po megavat-satu u zavisnosti od regiona. Čak 10 hiljada milijardi kilovat-časova moglo bi da se proizvodi po ceni nižoj od 100 američkih dolara po megavatu, naglasili su istraživači.

Prema njihovim zaključcima, minimalno 50 odsto ukupne površine krovova je neophodno za zadovoljenje globalne godišnje potražnje za električnom energijom.

Naučnici su istakli važnost svojih saznanja za održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promena.

Prema podacima iz 2018. godine, gotovo 800 miliona ljudi, što je više od 10 odsto svetske populacije, nije imalo pristup električnoj energiji, većina iz ruralnih područja, a investicije u krovne solarne panele bi mogle da razreše ovaj problem. Instalacija solarnih elektrana za proizvodnju 10 hiljada milijardi kilovat-časova bi opskrbila električnom energijom čak 3,7 milijardi stanovnika.

Autor: Klima101





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs