KRIK: U „Pandorinim papirima“ i tajni račun advokata bliskog vrhu vlasti

Img Foto: N1

Kontroverzni beogradski advokat Igor Isailović, prijatelj i saradnik ministra Siniše Malog i premijerke Ane Brnabić, posredstvom ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima bio je vlasnik tajnog računa, otkriva KRIK u projektu "Pandorini papiri".

Kako piše KRIK, na državni praznik 3. avgusta 2015. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima tamošnja agencija koja osniva ofšor firme „Trident Trust“ nije radila, ali im je stigao mejl iz Beograda.

„Samo me obavestite da li će kompanija biti potpuno osnovana do 24. avgusta, jer naš klijent želi da otvori račun u banci tog dana. Izvinjavam se što vas prekidam za vreme praznika“, napisao je advokat pripravnik Radomir Bogdanović.

Kompanija je, zapravo, već bila osnovana 31. jula te godine, a vrlo brzo je Bogdanoviću dostavljen sertifikat u kojem se vidi da je klijent upravo njegov šef – poznati beogradski advokat Igor Isailović u čijoj kancelariji je radio, piše KRIK.

Ovaj uticajni advokat godinama je usko sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim, a imao je i firmu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja ga naziva „prijateljem“, navodi KRIK i dodaje da ovog advokata često angažuje i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima Isailović je nazvao „New Moments Consulting“ i, sem što je bio njen vlasnik, bio je i direktor, pokazuje dokumentacija međunarodnog projekta „Pandorini Papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i u kojem učestvuje KRIK.

Zemlja koju je Isailović izabrao da otvori firmu poznata je po tome da je jedna od najzatvorenijih ofšor destinacija, odnosno da tamo mogu da se osnuju firme – a da gotovo niko ne može da utvrdi ko je njihov vlasnik.

KRIK piše da je svrha kompanije, sudeći prema dokumentima, bila da Isailović preko nje tajno bude vlasnik bankovnog računa. Ova firma je već 15. jula 2016, samo godinu dana nakon osnivanja, ugašena.

Dokumenta koja su procurela iz agencije „Trident trust“ ne otkrivaju podatke o uplatama na tajni Isailovićev račun, a ni on nije odgovorio na pitanja koja su mu novinari KRIK-a poslali.

Kako piše KRIK, sa poslovanjem preko ofšora Isailović je dobro upoznat. U autorskom tekstu za ekonomski magazin „Profit“ pisao je o detaljima ofšor poslovanja i naveo je i kako bi Srbija, u slučaju da postane ofšor zona, imala koristi jer bi time punila budžet.

Isailović je dugo godina blisko sarađivao sa čovekom od koga je mogao dosta da nauči o poslovanju preko ofšora – Sinišom Malim.

„Isailović je bio na početku karijere i Siniša ga je uzeo pod svoje i naučio poslu“, ispričala je bivša supruga ministra finansija, Marija Mali, u intervju za KRIK pre nekoliko godina.

Isailović se za osnivanje svoje ofšor firme „New Moments Consulting“ obratio agenciji „Trident Trust“ – istoj koju je nekoliko godina ranije Mali angažovao da mu osnuje firme preko kojih je kupio čuvene apartmane u Bugarskoj, piše KRIK.

Istog meseca kada je osnovao ovu ofšor kompaniju, u julu 2015, Isailović je u Srbiji osnovao firmu „Energy & Innovation“ zajedno sa premijerkom Brnabić. Nije poznato koje je tačno poslove imala ova firma koja je bila registrovana za inženjerske delatnosti.

Govoreći ranije za KRIK o svom odnosu sa Isailovićem, Brnabić je navela da ga je upoznala kada je sa njegovom advokatskom kancelarijom radila na potencijalnom investiranju u Srbiji iz oblasti energetike i dodala da su „vremenom postali prijatelji“. Ovaj advokat je takođe zastupa na sudu.

Ceo tekst pročitajte na portalu KRIK-a.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs