FELJTON / Ništa o nama bez nas: Dejan Tomić – zajedno smo jači (8)

Img Foto: CEMA / Luka K.

Svaki hendikep uslovljava da osoba ima specifičnu potrebu, ali u osnovi, svim ljudima je neophodna pažnja, društvo, topla reč. Ovo je posebno izraženo sada, u pandemiji koronavirusa, kada se osobe sa invaliditetom mahom osećaju usamljeno i zapostavljeno. Dejan Tomić, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Moravičkog okruga, ističe da se ova organizacija trudi da u svakom trenutku bude podrška svojim članovima.

-Vrata naše organizacije su bila otvorena za sve i sada, u vreme pandemije, tako da praktično rad nismo prekidali. Morali smo da redukujemo broj radionica i još neke aktivnosti, ali smo na razne druge načine pružali podršku našim članovima. Potrebe su nam iste kao kod svakog čoveka, ali nama posebno nedostaju druženja, razgovori sa osobama sličnim nama, razmenjivanje iskustava... U redovnim uslovima trudimo se da organizujemo što više izleta, putovanja i drugih skupova za sve naše članove.

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Moravičkog okruga, sa sedištem u Čačku, obuhvata  tri opštine: Ivanjicu, Lučane, Gornji Milanovac i grad Čačak, a okuplja više od 300 članova. Organizacija je osnovana 1955. godine i od tada aktivno radi na poboljšanju životnih uslova za slepe i slabovide osobe.

Analizirajući položaj slepih i slabovidih osoba u Moravičkom okrugu, Dejan Tomić ističe da su problemi najizraženiji u ruralnim sredinama.

- U Čačku imamo više mogućnosti, urađen je i jedan zvučni semafor. Gornji Milanovac je, takođe, koliko toliko pristupačan, dok, na primer, u Ivanjici i okolnim selima ne postoji bilo šta od pomoći osobama sa ovom vrstom hendikepa. Zato su prinuđeni da vreme provode u svojim domovima, potpuno isključeni iz socijalnog života. Mi se trudimo da posetimo naše članove, čak i u najudaljenijim mestima, kako bi bar malo uneli radosti u njihove jednolične živote.

Za vreme vanrednog stanja organizacija je uz pomoć opštinskih uprava, grada Čačka, Crvenog krsta Srbije i Fondacije Ana i Vlade Divac obilazila najugroženije članove i delila pakete humanitarne pomoći.

Savez slepih Srbije okuplja 43 organizacije, ali veliki problem predstavlja što je centralizovano odlučivanje, a takav je i način raspodele sredstava za njihovo finansiranje. Dejan tvrdi da to predstavlja veliki problem jer lokalne organizacije, koje se ne slažu sa politikom republičkg saveza, često ostanu bez finansijskih sredstava.

- Čini mi se da Savez slepih Srbije radi u interesu par osoba, a ne u interesu svih svojih članova. S druge strane, u našoj sredini (moravičkom okrugu) nedostaje jedna Krovna organizacija koja će da objedini sva udruženja osoba sa invaliditetom. Kroz zajedničke aktivnosti i programe mislim da bi postigli mnogo više u odnosu na trenutnu situaciju. Nažalost, kao što je slučaj u mnogim drugim stvarima u Srbiji, ne uspeva nam da objedinimo naše ciljeve i interese.

Kada je u pitanju saradnja sa medijima Dejan Tomić ističe da se lokalni mediji trude da isprate sve aktivnosti udruženja, ali da je neophodno da se ta saradnja podigne na viši nivo. Pre svega, potrebna im je javna podrška u njihovim aktivnostima koje su usmerene ka lokalnim organima vlasti.

- Problem je i što se često ''ukrštamo sa politikom'', a to ne bi smelo da nam se dešava. Svi moramo da se potrudimo da se više čujemo i da taj glas dopre do donosioca odluka. Da se čuje koji su naši problemi i kako da ih zajedničkim snagama rešavamo. Hvala vam što ste nam pružili šansu da o tome govorimo. Možda je ovo jedan od koraka u tom pravcu, zaključuje Dejan Tomić, predsednik Saveza slepih i slabovidih moravičkog okruga, ovaj razgovor.

 

 

 

Podkast u kome je gost Dejan Tomić možete pogledati OVDE.

 

Izvor: Cemaforum.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs