7. oktobar – Dan Kraljeva

Img Foto: Kraljevo.rs

Grad Kraljevo od 1998. godine obeležava 7. oktobar kao Dan grada. Ovaj datum je u crkvenom kalendaru posvećen trojici Nemanjića – Prepodobnom Simonu, što je bilo monaško ime Stefana Prvovenčanog, njegovom sinu Svetom kralju Vladislavu i Prepodobnom Davidu, najmlađem sinu Vukana Nemanjića. Zato je ovaj dan u narodu zvan Kraljevdanom, pa je to bio verovatno jedan od razloga što su svojevremeno Dragan Drašković, ondašnji direktor Narodnog muzeja, Slobodan Đorđević, koji je bio na čelu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Radomir Ristić, direktor Istrojskog arhiva, predložili, a Skupština usvojila da se ovaj dan uzme za Dan Kraljeva.

Posle Drugog svetskog rata pa do 1997. godine Dan Kraljeva bio je 29. novembar u čast oslobođenja Kraljeva od fašističke okupacije.

Između dva svetska rata Kraljevo je obeležavalo gradsku slavu Svete Trojice, pokretni praznik koji se proslavlja 50. dan po Vaskrsu. Nije nam poznato da li je Karanovac, kasnije Kraljevo imalo neki drugi praznik koji se obeležavao kao dan varoši.

Svečanom sednicom Skupštine grada danas će biti obeležen Dan Kraljeva. Tim povodom biće uručene nagrade i priznanja ovogodišnjim dobitnicima.

Izvor: KRUG/Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs