KRIK: Kum predsednika Srbije račun ofšor firme krio u Švajcarskoj

Img Nikola Petrović u vreme kada je vodio „Elektromrežu Srbije“ (foto: sajt EMS-a)

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik ofšor kompanije Arkshore International na Britanskim Devičanskim Ostrvima i preko nje imao račun u Švajcarskoj, otkriva portal Krik. Ta firma nije bila prijavljena Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je Petrović u isto vreme bio direktor državne firme Elektromreža Srbije.

Dok je vodio Elektromrežu Srbije (EMS) Nikola Petrović je tajno postao vlasnik privatne firme sa sedištem na Britanskim Devičanskim Ostrvima, državi koja je ozloglašena ofšor destinacija. Podaci o vlasnicima firmi u toj zemlji inače se čuvaju kao najstroža tajna. 

Petrović je vlasnik te firme bio od 2016. godine, a do saznanja o tome se došlo zahvaljujući međunarodnom projektu Pandorini papiri, u okviru kog su novinari našli blizu 12 milliona dokumenata o osnivanjima firmi. Projekat su vodili novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i u njemu je učestvovao KRIK. 

U okviru tog projekta Krik ponovo piše i o 24 luksuzna stana u Bugarskoj čiji je vlasnik bio aktuelni ministar finansija u Vladi Srbije, Siniša Mali.

Naziv Petrovićeve firme sadrži reč "ark" koja označava barku koju je prema Bibliji napravio Noje kako bi sebe, poropdicu i životinje spasao potopa. Takodje, naziv sadrži i reč koja u prevodu znači "obala". Uglavnom, posredstvom te firme Petroviće je tajno otvorio račun u švajcarskoj banci.

Petrović je za sve to angažovao švajcarsku konsultantsku firmu Fidinam preko koje je komunicirao sa agencijom Alcogal sa Paname koja je osnovala ofšor firmu, a advokatska kancelarija Monfrini Bitton Klein, takođe iz Švajcarske, čuvala je njenu dokumentaciju.

Ofšor firmu Petrović nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu bio dužan to da uradi. Svi ljudi koje su na državnim pozicijama u Srbiji moraju javno da razotkriju svoje poslove i imovinu, u suprotnom rizikuju da budu krivično gonjeni.

Agencija je inače u pisanom odgovoru potvrdila da Petrović nije prijavio ovu ofšor firmu.

"KLIJENT VISOKOG RIZIKA"

Dokumenta otkrivaju i da su od agencije Alcogal Petrovićevi advokati pokušali da sakriju da je on javni funkcioner, verovatno kako bi se izbegle dodatne provere. Alcogal je, ipak, otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao "klijent visokog rizika".

Sve ove navode Petrović, koji je na čelo EMS došao 2012. godine, kada je i angažovao švajcarske konsultante kako bi mu pomogli u osnivanju ofšor forme, nije komentarisao.

Kompanija Arkshore International još postoji, ali je neaktivna od pretprošle godine. Ova firma nije bila jedina koju je Petrović imao na ofšoru. Petrović je osnovao firmu i u Luksemburgu, dve godine nakon što je napustio mesto direktora EMS-a. 

ŠIRENJE POSLOVA

U januaru 2019. osnovao je kompaniju Fabergé Advisors i tajno ušao u niz poslova u Srbiji: uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz. I za ove poslove se otkrilo zahvaljujući međunarodnoj saradnji novinara,  francuskog Le Monda, novinarske mreže OCCRP i Krika.

Posredstvom ove firme Petrović je kupio avio-kompaniju Air Posh od biznismena Stanka Subotića. Prodaja je obavljena ispod cene jer je Petrović firmu platio 100.000 evra, a ona u svom posedu ima avion vredan više od pola miliona evra.

Istu luksemburšku kompaniju Petrović je koristio i da postane suvlasnik u domaćoj firmi Storenergy koja se bavi solarnom energijom. Kasnije je deo vlasništva prodao supruzi kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića.

Petrović je nakon odlaska sa državne funkcije širio poslove i uvećavao imovinu. Sa suprugom je postao vlasnik dve luksuzne vile u Beogradu vrednih više od četiri miliona evra. Veliki profit stiče iz poslova sa državom i za višemilionske iznose joj prodaje struju koju proizvodi u svojim mini-hidroelektranama (MHE).

Izvor: KRIK





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs