Podaci iz projekta EU o javnim nabavkama u Srbiji proglašeni tajnom

Img Foto: Pixabay

Ugovori i podaci o plaćenim uslugama iz projekta Evropske unije čiji je rezultat bio novi portal javnih nabavki proglašeni su poslovnom i službenom tajnom, saznaje Pištaljka. Ministarstvo finansija odbija da dostavi ove informacije, tvrdeći da bi njihovo objavljivanje ugrozilo odnose sa EU i naštetilo ekonomskim interesima naše zemlje.

Jedina dva konsultanta na projektu „Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki” vrednom 3,2 miliona evra do čijih je imena Pištaljka uspela da dođe su hrvatska konsultantkinja i bivša pomoćnica ministra ekonomije u Hrvatskoj Teja Kolar i inženjer Dean Firkelj iz Zagreba, koji je radio i na tamošnjem portalu.

Teja Kolar je suvlasnica firme „Tematikom projekt“, a posao rukovođenja timom za unapređenje javnih nabaki dobila je bez konkursa. Naime, ona je angažovana na predlog Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kao ključni ekspert. Sa pobedom na međunarodnom tenderu konzorcijuma koji je predvodio GIZ, a činila su ga i dva ogranka revizorske kuće KPMG – iz Srbije i iz Italije – i Teja Kolar je dobila posao, piše Pištaljka.rs.

Ona je, dok je bila na državnoj funkciji u Hrvatskoj, bila i vođa pregovaračkog tima u procesu pristupanja Evropskoj uniji za poglavlje javne nabavke.

Iako su Teja Kolar i predstavnici EU do 2013. godine sedeli na suprotnim stranama pregovaračkog stola, sada EU finansira njen privatni biznis. Kolar je za Pištaljku rekla da je njen angažman u skladu sa svim pravilima i da za njega ne postoje prepreke u vidu sukoba interesa, te da ovo nije jedini projekat EU na kojem je bila angažovana. To što je učestvovala u pregovorima o pristupanju, tvrdi, ne samo što je ne ograničava u privatnom poslu već je naprotiv favorizuje.

„Najveći deo obaveznih uvjeta za TL-a (vođu projekta) bilo je iskustvo stečeno u državi članici EU ili državi kandidatkinji ili potencijalnoj kandidatkinji za EU vezano za javne nabave, kao e-nabave”, napisala je Kolar i objasnila da su pravila zabranjivala da na projektu bude angažovan neko ko je radi u našoj državnoj upravi.

Kolar je rekla da nije bila na suprotnoj strani tokom pregovora sa EU, jer u poglavlju javnih nabavki pregovaranja zapravo nije ni bilo.

„Dakle, sam pojam „pregovori“ je u stvari zavaravajući s obzirom na to da se o uvjetima ne pregovara, već ih je država dužna u potpunosti ispuniti. „Pregovaranje“ postoji samo vezano za potencijalnu odgodu potpunog ispunjavanja uvjeta u nekim poglavljima, a što je najčešće vezano za financijski zahtjevna poglavlja (npr. Hrvatska je uspjela ispregovarati neke odgode u poglavlju 27. Zaštita okoliša vezano za izgradnju kanalizacijskih sustava i sl.) U poglavlju 5. Javne nabave nisu dopušteni nikakvi prijelazni periodi, odnosno odgode primjene nakon ulaska u članstvo u EU, tako da u ovom poglavlju nema nikakvog pregovaranja”, napisala je u odgovoru.

Njene reči potvrđuje i zvanični sajt Evropske komisije koji definiše pregovore o pristupanju kao proces usvajanja obaveznih normi, a ne pregovaranje o njima.

Kolar je odbila da kaže koliko je plaćena na projektu. „Podaci o vrijednosti projekta su javni, dok podaci o plaćanjima između GIZ konzorcija i mene kao angažiranog stručnjaka spadaju u aspekt povjerljivih ugovornih odredbi između dviju privatnih poslovnih subjekata”, tvrdi ona.

Iznos zarade na projektu odbio je da dostavi i jedan od eksperata koji je razvijao novi portal javnih nabavki, hrvatski konsultant Dean Firkelj. Za Pištaljku je naveo da je izabran na javnom konkursu i da ga je angažovao konzorcijum predvođen GIZ-om.

„Provjerio sam sadržinu ugovora i piše da ne smijem otkriti tu informaciju budući da mi piše da su podaci sadržani u njemu povjerljivi”, rekao je Firkelj.

Firkelj je kao inženjer elektrotehnike karijeru započeo u zagrebačkoj kompaniji „Infodom“ koja se bavi razvojem softverskih rešenja za upravljanje. Veliki broj ministarstava u Hrvatskoj, brojni državni organi, nekoliko gradova i javna i privatna preduzeća koriste softvere ove kompanije. Pre devet godina Firkelj je osnovao firmu „Sad IT“ u kojoj je suvlasnik. U biografiji navodi i da je vodio projekat izrade hrvatske verzije portala javnih nabavki.

Da su podaci o plaćanjima u okviru projekta od javnog interesa koji je finansiran od EU poverljivi potvrđuje i pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović koji je u pisanom odgovoru Pištaljci naveo je da bi otkrivanje informacija o tome gde je završio novac namenjen unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji, odnosno koji su eksperti i konsultantske firme bile angažovane na projektu „Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki” ugrozilo odnose sa Evropskom unijom i naštetilo ekonomskim interesima Srbije.

„Naime, prema zaključenim okvirnim sporazumima čiji je učesnik Republika Srbija, informacije iz ovakvih pravnih poslova, kao što su ovi za koje se zahtevaju informacije, predstavljaju najosetljivija pitanja koja se vezuju za ekonomske interese Republike Srbije”, piše u odgovoru Jovanovića.

Bespovratna pomoć Srbiji iz Evropske unije dodeljuje se kroz projekte od javnog interesa. Na ove projekte se primenjuju pravila iz međunarodnih okvirnih sporazuma IPA i IPA II. Ovi sporazumi u našoj zemlji imaju snagu zakona, pa se tako na primer naš Zakon o javnim nabavkama, koji se u skladu sa politikom pridruživanja Uniji i piše na zahtev EU, ne primenjuje kada je reč o trošenju novca iz pretpristupnih fondova EU.

Sa druge strane, iako se okvirnim sporazumom IPA II nalaže transparentnost, dokument dozvoljava da se podaci o trošenju sredstava ne objavljuju. „Objavljivanje ugovora ne mora se vršiti ako objavljivanje može ugroziti poslovne interese izvođača ili korisnika bespovratnih sredstava”, navodi se u sporazumu. Takođe imena fizičkih lica, primalaca EU pomoći se ili posle dve godine brišu i zamenjuju terminom fizičko lice ili se ne objavljuju uopšte (ako postoji rizik da se objavljivanjem krše osnovna prava ili poslovni interesi fizičkog lica), a brišu se čak i lični podaci koji se odnose na firme čiji naziv ukazuje na jedno ili više fizičkih lica.

Pištaljka je ranije pisala o nedostacima novog portala javnih nabavki koji je nastao u okviru projekta „Podrška daljem unapređenju javnih nabavki” i dokazala da se na na njemu objavljuju netačni podaci. Po tvrdnji Kancelarije za javne nabavke, sam portal je plaćen oko 1,5 miliona evra.

Izvor: Pištaljka.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs