Protest urodio plodom: Meštani sačuvali 121 ha obradivog zemljišta pored Zapadne Morave

Img Foto: Opština Čačak

Posle protesta, prošlog petka, zbog oduzimanja zemlje za gradnju Moravskog koridora i svih pratećih sadržaja, meštani iz okoline Čačka mogu da odahnu. Iz kabineta gradonačelnika stiglo je saopštenje da se ukidaju sva planirana odlagališta materijala u ukupnoj površini od 121 ha.

Po rečima gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, nakon dva organizovana sastanka u Gradskoj upravi grada Čačka, sa meštanima mesnih zajednica Ljubićka Baluga i Katrga, kojima se ekspropriše zemljište za izgradnju Moravskog koridora i svih pratećih sadržaja (regulacije novog korita reke Zapadne Morave, izvorišta i odlagališta materijala), juče je u Beogradu organizovan sastanak sa investitorom, preduzećem „Koridori Srbije“. Cilj sastanka je bio da se razmotre zahtevi građana koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta koje je predmet eksproprijacije na trasi „Sektor 3 – Preljina - Adrani“, tj. u mesnim zajednicama Preljina, Konjevići, Ljubićka Baluga, Stančići, Mojsinje, Donja Gorevnica, Mrčajevci i Katrga. Sastankom je predsedavao direktor preduzeća „Koridori Srbije“, Aleksandar Antić.

-Veoma smo zadovoljni rezultatima sastanka sa direktorom Aleksandrom Antićem i njegovim saradnicima, uvereni da će i građani Čačka prepoznati uloženi napor da se iznađe rešenje prihvatljivo za sve strane koje učestvuju u ovom, za sve nas, veoma značajnom projektu, naveo je Todorović.

 Na sastanku je zaključeno sledeće:

-           Ukidaju se sva planirana odlagališta materijala u ukupnoj površini od 121 hektar (Broj 23 Goričani, 23-1 Katrga, 24 Mršinci, 24-1 Mršinci, 25 Mrčajevci, 26 Kukići, 27 Mojsinje, 27-1 Stančići, 28 Baluga Ljubićka, 28-1 Mojsinje-Baluga Ljubićka, 29 Preljina i 42 Ljubićka Baluga). Ova odlagališta će biti dislocirana u prostor između regulisanog korita Zapadne Morave i auto – puta, a pre svega u nepristupačan i devastiran pojas između starog i novog korita Morave. Na novim lokacijama zemljište je značajno lošijeg kvaliteta, a ukupna površina novoplaniranih odlagališta materijala iznosiće 84 hektara. 

-           Sva projektovana izvorišta materijala, koja su neophodna za izgradnju nasipa auto-puta, biće pojedinačno analizirana na osnovu izjava građana o saglasnosti sa postupkom eksproprijacije. Na planiranim izvorištima materijala, gde građani budu u velikom procentu ukazali da nisu saglasni sa eksproprijacijom, tražiće se adekvatno alternativno rešenje i to će biti tema narednog sastanka sa predstavnicima preduzeća „Koridori Srbije“.

Moravski koridor u dužini od 112 kilometara, na kome trenutno radi oko 2.400 ljudi, spaja centar Srbije, Rasinski, Raški i Moravički okrug, pola miliona ljudi i preko 20.000 malih i srednjih preduzeća.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs