„Ne odustajemo!“ - protest prosvetara najavljen za utorak 31. avgusta u 12 časova

Img Protest prosvetara 2018. godine; Foto: Marko Miletić / Mašina

Ispred Skupštine Srbije, u utorak 31. avgusta u 12 časova Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizuje protest pod sloganom „Ne odustajemo!“ i „Budi tu! Jer ti si sindikat“.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) poziva sve sindikate prosvetnih radnica i radnika da u utorak 31. avgusta u 12h izađu na protest, kako bi ukazali na niz zahteva koje prosvetni radnici upućuju Vladi Srbije, kako bi se stanje u prosveti bar donekle popravilo.

Ključni zahtevi odnose se na uvođenje pravednih platnih razreda obećavane još od 2016. godine, dostojanstven život i zarade svim prosvetnim radnicima, skretanje pažnje na tužbe koje su pokrenute zbog nebrige države prema zaposlenima, ali i nužnost manjeg broja učenika po odeljenjima, i konačno, kvalitetnije obrazovanje za svako dete.

Kada je reč o pravednim platnim razredima, kako je na konferenciji za štampu izjavio Gordan Marković, predsednik Sindikata obrazovanja Kraljevo, dva ministra Vlade Srbije su tokom 2015. godine potpisala sporazum sa reprezentativnim sindikatima prosvete, da od 1. januara 2016. krene primena platnih razreda, ali se taj sporazum još nije realizovao.

„Po poslednjim izmenama Zakona o zaposlenima u javnim službama, od 1. januara 2022. treba da krenu ti platni razredi, ali sumnjamo da će biti i samo šest godina kašnjenja na to što je potpisala Vlada Republike Srbije,“ rekao je Marković.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Niša, u vezi sa platnim razredima, istakli su da mnogi zaposleni u prosveti nemaju ni zvanični minimalac: „Svako ko se iole razume u finansije, primetiće da naši kuriri i pomoćni radnici čak nemaju ni minimalac, koji u ovom trenutku iznosi 32 000 dinara“.

Unija sindikata je još u junu mesecu podnela inicijativu za smanjenje broja učenika u odeljenju. Kako iz Unije SPR Niša objašnjavaju, idealni model za uslove pandemije je petnaest đaka u odeljenju, ali su potpuno svesni činjenice da je nemoguće u ovom trenutku promeniti tu stvar.

Ipak, zaključuju: „Ali smo zato dali jedan konstruktivan predlog, a to je, da prvi razred osnovne, prvi razred srednje i peti razred, budu upisani sa po petnaest ili dvadeset učenika u odeljenju. To je bilo potpuno izvodljivo, ali je država ostala nema za to.“

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” za N1 je istakla da treba da prestanemo da ponavljamo floskule oko važnosti znanja, i naglasila je nužnost uspostavljanja jedne prave komunikacije sa decom i mladima: „Treba ubediti mlade ljude i pokazati im ličnim primerom da znanje jeste ono što pobeđuje, a to, dakle, podrazumeva i da Ministarstvo prosvete pa i cela Vlada duboko promisli kakvo joj obrazovanje treba, i kakvi mladi ljudi, koji će vrlo uskoro biti realnost ove zemlje.“

Izvor: Cemaforum/Masina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs