Eurostat: Građani Srbije najviše koriste internet da ČITAJU VESTI

Img Foto: Pixabay

Građani Srbije su tokom 2020. godine internet najviše koristili za čitanje vesti, a najmanje za onlajn igrice, pokazuju rezultati istraživanja koje je objavila evropska agencija za statistiku Eurostat.

Među ispitanicima starosti od 16 do 74 godine koji su koristili internet tokom tri meseca pre istraživanja, 74 odsto je čitalo onlajn vesti i časopise, 70 odsto je gledalo televiziju i video sadržaje preko striming servisa, 44 odsto je slušalo muziku a 21 odsto je igralo ili skidalo igrice.

Iako mladi u proseku više koriste internet u kulturne svrhe, procenat onih koji onlajn čitaju vesti i časopise u Srbiji je za 20 odsto veći među starijom populacijom. Istraživanje je pokazalo i da žene u Srbiji češće posećuju informativne portale od muškaraca.

U Evropskoj uniji je takođe najveći procenat stanovnika koristilo internet za čitanje vesti i onlajn časopisa (75 odsto) i za gledanje televizije i video sadržaja preko striming servisa (74 odsto).

Pristup internetu je 2020. godine imalo 91 odsto domaćinstava u EU, 10 odsto više nego 2015. Najveća pokrivenost je u Holandiji (97 odsto), a najmanja u Bugarskoj (79 odsto). U Srbiji je procenat domaćinstava sa pristupom internetu za pet godina povećan sa 64 na 81 odsto.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs