Tončev dao silan novac sinu iz opštinske kase, i nikom ništa

Img Novica Tončev Foto:Kancelarija za saradnju s medijima

Ministar bez portfelja Novica Tončev, u periodu kada je bio na funkcijama u Skupštini opštine Surdulica, iz gradskog budžeta je na račun Fudbalskog kluba Radnik koji zastupa njegov sin Stanislav Tončev, uplatio više od 135 miliona dinara. Iako je Agencija za sprečavanje korupcije zaključila da je Tončev bio u sukobu interesa i da je iskoristio javnu funkciju za sticanje koristi za sina, izrečena kazna za aktuelnog ministra je samo javno objavljivanje rešenja Agencije.

Novica Tončev, sada ministar a nekada visoki funkcioner SPS u opštini Surdulica, zdušno je, kako stoje stvari, koristio svoju funkciju da pomogne članovima svoje najuže porodice.

Agencija za sprečavanje korupcije je ustanovila da je aktuleni ministar odlukom da fudbalskom klubu Radnik iz opštinskog budžeta uplati više od 135 miliona dinara prekršio zakon.

Kako je zaključeno, Novica Tončev je privatni interes stavio isprad javnog, zloupotrebio je funkciju i svom sinu omogućio sticanje koristi.

„Istovremeno je ugrozio poverenje građana u svesno i odgovorno vršenje javne funkcije… „, navodi se u odluci Agencije koja je objavljena u Službenom glasniku.

Uprkos svemu navedenom i uz ocenu da je reč o težoj povredi Zakona o sprečavanju korupcije, jedina kazna za Novicu Tončeva je javna objava rešenja Agencije. U obrazloženju se navodi da je to „jedina odgovarajuća mera“ u njegovom slučaju. I to je maksimum predviđen zakonom.

Ako je to maksimum, onda se kao ključno postavlja pitanje šta je to što će javne funkcionere sprečiti da nastave da krše zakon i koriste novac građana za lični interes.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija za Novu kaže da se mogućnosti Agencije tu ne završavaju.

„Dodatno pitanje je da li je Agencija pokrenula postupak za ispitivanje trošenja budžetskih sredstava. Jedno od glavnih problema kod ovakvih situacija je i ako saznanja Agencije ne ispitaju drugi nadležni organi“, kaže Nenadić.

Bivši predsednik opštine Surdulica je stari „klijent“ Agencije za sprečavanje korupcije.

Kako je pisao CINS 2011. Tončev je podneo nevažeći ugovor o prenosu upravljačkih prava Agenciji i nije prijavio učešće „Tončev gradnje“ u desetinama tendera budžetskih ustanova.

Uprkos tome, Agencija je odlučila da ne preduzme mere protiv ovog državnog funkcionera. Prihvatili su pravno nevažeći ugovor o prenosu upravljačkih prava kao dokaz prenosa vlasništva. Tako je Agencija prekinula upravni postupak protiv Tončeva.

Tončev je bio u sukobu interesa i kada je kao predsednik opštine Surdulica, zaključio ugovor sa Surduličkom RTV na čijem čelu je bio Dejan Petković, čovek na koga je Tončev prene upravljačka prava u njegovoj firmi „Tončev gradnja“.

U izveštaju Agencije se navodi da je sklopljen ugovor po kome je Opština uplaćivala na mesečnom nivou Surduličkoj RTV  više od 500.000 dinara.

I u ovom slučaju Agencija je izrekla meru javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona za sprečavanje korupcije. Ovo rešenje doneto je 2017. godine.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs