Beograd i Čačak odbijaju obavezu prema EU – nemaju ni antikorupcijski plan, niti telo

Img Foto: ASK/Cemaforum

Koliko je Beograd platio postavljanje spomenika Stefanu Nemanji ili koliko je koštala dvogodišnja rekonstrukcija tzv. četiri bulevara? Na ta pitanja gradska vlast ne daje odgovore zahvaljujući i tome što već četiri godine odbija da izradi antikorupcijski plan, što je obaveza Srbije iz Poglavlja 23.

“Onaj novac koji Grad Beograd da medijima, da se ti medijski sadržaji evaluiraju i pokažu da li su bili sredstvo propagande i hvaljenja lokalne vlasti ili je to izveštavanje u javnom interesu“, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Između ostalog, i tome služe Lokalni anitkorupcijski plan i nezavisno antikorupcijsko telo koje glavni grad nema. A kako tvrde u Birou za društvena istraživanja, još i odbija da ga formira od 2017. godine. „Da je sam zamenik gradonačelnika Goran Vesić pomenuo obavezu da svi imaju mehanizme za borbu protiv korupcije. Agencija za borbu protiv korupcije šalje dopise na svaka četiri meseca, svim lokalnim samoupravama. Ako vi sa toliko mesta imate informacije da treba da uradite nešto, a vi ne radite, to se zove odbijanje“, navodi Gavrilović.

Zbog toga u ovoj organizaciji pozivaju gradske odbornike da smene gradonačelnika i njegovog zamenika. Mada, izgleda, da ni to ne bi bilo rešenje.

„Opozicija ni 2018. godine kada su bili izbori u Beogradu, ni kasnije, nije videla temu borbe protiv korupcije kao svoju prioritetnu temu“, primećuje Gavrilović.

Iako je formiranje nezavisnih antikorupcijskih tela obaveza prema Evropskoj uniji, ne samo u Beogradu, već širom Srbije.

„Kad dođem u te gradove, prvo je pitanje – a zašto to Beograd nema“, prenosi Gavrilović.

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA pune dve godine, u okviru projekta ''Građanski nadzor lokalne vlasti u Čačku'' koji je podržala Evropska zadužbina za demokratiju sa sedištem u Briselu,  sprovodi aktivnosti za pokretanje inicijative za uspostavljanje antikoruptivnih mehanizama u čačanskoj lokalnoj samoupravi.

Nažalost, gradska vlast je sve drugo ‘’prepoznala’’ kao prioritet samo ne i borbu protiv korupcije koja je u lokalnim sredinama, koje su daleko od očiju javnosti, često prisutnija nego na republičkom nivou. A građanska kontrola, zbog straha od odmazde, uglavnom potpuno odsutna.

O (ne) odgovornosti lokalne vlasti prema uspostavljanju antikoruptivnih mehanizama najbolje svedoči podatak iz svih dosadašnjih Izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije, uključujući i poslednji iz juna, 2021.

Naime, u pomenutim Izveštajima se navodi da, od 147 gradova i opština u Republici Srbiji, njih šest ‘’nikada nije odgovorilo na mejl ili dopis Agencije’’ na upit o realizaciji obaveze uspostavljanja lokalnih antikoruptivnih mehanizama (usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranja tela za njegovo praćenje). Među tih šest gradova i opština je i grad Čačak.

U Srbiji je, inače, 106 lokalnih samouprava izradilo Lokalni antikorupcijski plan, a 32 formirale su i nezavisno antikorupcijsko telo.

Izvor: N1/Cemaforum





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs