Jeremić: Podnete krivične prijave zbog malverzacija vrednih 75 miliona evra

Img Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je stranka podnela krivičnu prijavu protiv premijerke Ane Brnabić, ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i osnivača Milenijum tima (Millennium team) Stojana Vujka i Ivana Bošnjaka zbog malverzacija sa izgradnjom infrastrukture za gasovod vredne oko 75 miliona evra.

Prijava je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog zloupotrebe službenog položaja.

Jeremić je na konferenciji za novinare rekao da je izgradnja gasovoda Beograd – Loznica do sada bio projekat obavijen velom tajni, a da se zaključak vlade 312-3239/2021/1 ne može pronaći nigde i da, ako on ne nosi oznaku tajnosti, onda neobjavljivanje tog dokumenta predstavlja krivično delo.

On je istakao da je u vezi sa tim zaključkom Srbijagas 4. juna doneo odluku o sprovođenju postupka nabavke za radove na istražnim i geodetskim radovima i izradi projektno-tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji razvodnog gasovoda od Beograda do Loznice, da je zatim istog dana doneta odluka o obustavi postupka javne nabavke.

Jeremić je dodao da je i pored obustave nastavljeno sa nabavkom i da je 14. juna sačinjen zapisnik o otvaranju ponuda u pregovaračkom postupku, bez objavjivanja poziva za podnošenje ponuda.

U dokumentu koji je predstavljen novinarima na pregovorima koji su trajali 15 minuta otvorene su ponude Milenijum tima od 74,9 miliona evra, DM Invest od 93,8 miliona evra, Radina energogas od 79 miliona evra, Bobar-Beška od 90,3 miliona, Promont grup od 82 miliona evra i Gas invest od 85,4 miliona evra.

Jeremić je pitao nadležne da li je taj posao dobio Milenijum tim koji je dao skoro istu ponudu, kolika je i vrednost radova, oko 75 miliona evra.

On je rekao da su materijale dobili od nekoga ko radi u javnoj upravi i da veruje da im te materijale daju „jer je ljudima preko glave“.

Jeremić je ukazao da je Milenijum tim uputio more tužbi protiv medija i članova Narodne, da je u Narodnu stiglo osam tužbi od 100.000 evra i da je to njihov način da pokušaju da ih ućutkaju, a da je protiv njega podneta tužba sa privremenom merom, da mu se zabrani da govori o Milenijum timu.

Kako je rekao, Milenijum tim je najavio da će smanjiti tužbene zahteve prema medijima sa 100.000 evra na 100, a da je to urađeno jer im je neko dojavio da su u Briselu već obavešteni o tim slučajevima.

Upitan o predlogu predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića da se svi okupe oko njihovog kandidata za beogradske izbore, Jeremić je rekao da je Narodna sada koncentrisana na međustranački dijalog.

 

Izvor: Fonet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs