Za čiji račun špijunira "Pegaz", softver koji je "pročitao" više od 50.000 telefona

Img Foto: Pixabay

Aktivisti za ljudska prava, novinari i advokati širom sveta na meti su telefonskog malvera koji je pojedinim vladama prodala izraelska kompanija koja je razvila softver za špijuniranje "Pegaz", javljaju svetski mediji.

Na listi koji su nadzirani putem softvera "Pegaz" nalaze se telefonski brojevi 50.000 ljudi za koje se veruje da su interesantni pojedinim vladama, ali i kompanijama.

Procurila evidencija pokazuje da su disidenti i oni koji im pomažu posebno bili interesantni onima koji su koristili softver za špijuniranje izraelske kompanije "NSO Grupa". 

Izraelska kompanija to demantuje, a nije sasvim jasno ni odakle je lista došla – niti čiji su telefoni stvarno hakovani.

U NSO kažu da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista i da je dostupan samo vojsci, agencijama za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama iz zemalja sa dobrom evidencijom o ljudskim pravima.

U izjavi se navodi da je prvobitna istraga koja je dovela do izveštaja pariske nevladine organizacije "Zabranjene priče" i grupe za ljudska prava "Amnesti internešenal" bila "puna pogrešnih pretpostavki i nepotkrepljenih teorija".

Navode o upotrebi softvera, poznatog kao "Pegaz", preneli su među prvima Vašington postGardijanMond, kao i mnoge druge medijske organizacije širom sveta.

Softverski program "Pegaz" inficira ajfon i android uređaje kako bi omogućio operaterima da izdvajaju poruke, fotografije i elektronsku poštu, snimaju pozive i tajno aktiviraju mikrofone.

Forenzički testovi na nekoliko telefona koji su se našli na listi onih koji su špijunirani potvrdili su da je imao tragove ovog špijunskog softvera.

Na listi špijuniranih su novinari, aktivisti za ljudska prava, ali i šefovi država i vlada, članovi kraljevskih porodica i poslovni ljudi.

Izvor: RTS, GARDIJAN, BI-BI-SI





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs