Performans Ekološkog ustanka ispred Predsedništva

Img Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građani i organizacije okupljeni oko Ekološkog ustanka održali su svoj performans ispred fontane na Andrićevom vencu. Oni su skrenuli pažnju na izmene spornog Zakona o vodama i najavili su da će boriti i dalje za ovo pitanje, te da je ustanak praktično već počeo, prenosi portal Nova.rs.

Performans pod nazivom „Puštanje novog Zakona o vodama niz vodu“, predstavlja čin otpora prema novom Zakonu o vodama koji je donet u Skupštini. Među okupljenima se nalazi ekološki aktivista Aleksandar Ćuta Jovanović.

„Danas ćemo da pustimo niz vodu one koji bi da se pogađaju oko naše volje, one koji hoće da donose zakon bez da pitaju narod, oni koji u našim vodima, šumi, vazduhu, zemlji vide samo plen. Oni koji ljude teraju sa svojim ognjišta, oni kojima je Rio tinto draži od svog naroda. U ruci držim novi Zakon o vodama, koji su doneli bez javne rasprave, po hitnom postupku. Ovaj zakon će biti pušten niz vodu, kao i svi oni koji su ga doneli“, rekao je Jovanović.

Potom su niz vodu pustili slike, odnosno plakate, sa likom Aleksandra Šapića, Zorane Mihajlović, Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića, Irene Vujović.

„Stigni je, Gangula“, govorili su okupljeni, aludirajući na Šapićevu ulogu u filmu „Kad porastem biću kengur“, dok je plakat s njegovim likom plutao.

Podsetimo, narodni poslanici usvojili su u sredu izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama. Po izmenama Zakona o vodama, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom „za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona“.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da je jedan od ključnih razloga za izmene zakona o zaštiti prirode odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima čime se obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je područje i proglašeno zaštićenim.

Povodom izmena Zakona o vodama, oglasio se i lider Narodne stranke Vuk Jeremić koji je rekao da će svi koji su učestvovali u sastavljanju, izglasavanju i lobiranju za izmene Zakona o vodama, posle promene vlasti, biti krivično procesuirani.

 

Izvor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs