Udruženje Poplavljeni 1965 i 2014: Ako se sutra izruči ogromna kiša, šta nam je raditi?

Img Foto: Udruženje poplavljeni 1965 i 2014

Udruženje Poplavljeni 1965. i 2014. je zabrinuto zbog najave velike količine padavina narednh dana, tim povodom upitali su čačansku vlast da li spremno dočekuje najavljene nepogode. Saopštenje Udruženja prenosimo u celosti.

-Nakon potresnih scena, koje proteklih dana gledamo iz Nemačke i Belgije, ne možemo, a da se ne oglasimo i izrazimo svoju zabrinutost za bezbednost građana Ljubić keja, Sajmišta, Suvog brega i Suve Morave. Nakon 7 godina, koje su uglavnom protekle u praznim obećanjima i očiglednom nerazumevanju ili totalnoj nezainteresovanosti gradskih vlasti, da urade obećane projekte u cilju sprečavanja budućih katastrofalnih situacija usled velikih kiša (crpna stanica i zacevljivanje kanala), građani koji žive na levoj obali Zapadne Morave, sa strepnjom ponovo gledaju u nebo i mole Boga da im se 2014. godina ne ponovi (jer molbe gradskim vlastima odavno nemaju efekta).

Slike koje vidimo po Evropi jasno pokazuju da su klimatske promene toliko velike, da više ne treba voditi polemiku oko toga da li se klima promenila ili ne. Stogodišnje kiše su postale redovna pojava svake godine. Svako iole normalno društvo se za te promene već uveliko sprema, a mi sedam godina vodimo polemiku sa vama i dokazujemo da li smo ugroženi ili ne. A šta ako se u narednim danima silna voda sa neba slije u naš grad i okolinu? Da li smo mi na levoj obali Zapadne Morave sigurni?

Vlast i glavni pregovarač vlasti sa nama, Milan Bojović, nisu našli za shodno ni da se oglase u ovom trenutku i da smire zabrinute građane. Doduše razumemo ih, grade autoputeve, imaju probleme sa građanima koji blokiraju puteve, koji se bune zbog seče šume na Spomen parku, koji negoduju zbog vađenja šodera i uništavanja reka, uništavanja seoskih puteva itd. Razumemo mi da imate probleme na sve strane, da naš problem nije jedini, ali vi jednu stvar zaboravljate: vi ste tražili od građana glas da bi ste rešavali naše probleme, a sada vam smeta što se žalimo. Niste vlast dobili da bi ste samo asfaltirali puteve po selima i krpili rupe istim tim asfaltom, sadili cveće i drveće po gradu i time se hvalili kao da ste izmislili toplu vodu. Dobili ste vlast jer ste obećali građanima i da ćete im izgraditi crpnu stanicu još 2016. godine, kada to nije uradila bivša vlast. Sada je 2021. god., a crpne stanice i bezbednosti za nas još uvek nema. Kako to da dve godine ne možete da uradite projekat za crpnu stanicu, a za Lidl ste ga uradili za manje od mesec dana? Da li je strani investitor preči od građana koji vam plaćaju poreze, od kojih punite budžet grada i primate plate?

PS Kada smo imali predstavnika u skupštini grada, rekli ste da nas ne zanima rešavanje problema, već da nam je cilj da se bavimo politikom. Šta je sada problem, kada ga nemamo? I najvažnije pitanje: ako se sutra izruči ogromna kiša, šta nam je raditi?-





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs