Tribina u Čačku: Biofilska umetnost

Img Foto: Dom kulture Čačak

U okviru Međunarodnog simpozijuma "Umetnost i papir", Kulturno - obrazovni program Doma kulture u saradnji sa Centrom za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture "KRUG", u utorak, 20. jula u 20h, Mala sala Doma kulture, organizuje tribinu: BIOFILSKA UMETNOST.

Zdrava umetnost nastaje isto onako kako nastaje i organska hrana. Poverenjem u prirodu i njene procese. Ne mora biti više, lepše, brže i veće. Kada budemo imali poverenje u prirodu i ona će imati u nas i tada ćemo biti jedno. Verovaćemo jedno drugome jer ipak je priroda stvorila nas a ne mi nju. Svima će onda biti dovoljno.

U procesu evolucije čoveka ka novoj svesti, umetnost ima veoma važnu ulogu da ukaže svojim primerom na zaboravljeni model suživota čoveka i prirode. Ona se pojavljuje kao medijum u ovoj pokidanoj vezi.

Gost je Đorđe Stanojević, akademski slikar iz Beograda. Osnovne, magistarske i doktorske studije je završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a radi kao profesor na Akademiji za umetnost i konzervaciju SPC i na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo je 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija, a do sada je imao više od 30 samostalnih i učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodnog projekta Nature & Art, koji se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Dobitnik je više prestižnih nagrada.

Dela Đorđa Stanojevića su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji i inostranstvu.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs