Od države 12 miliona za info koji se može naći na internetu

Img Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede platilo je Savezu vinara 12 miliona dinara za informacije koje se uglavnom sastoje od podataka dostupnih na internetu.

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede stručne službe su morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede. Elaborati, u koje je Pištaljka imala uvid, iz nepoznatih razloga nisu dostupni javnosti.

Jedan od njih, koji je Pištaljka dobila od uzbunjivača u stvari je pauer point (PowerPoint) prezentacija koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj ove industrije.

Od 138 stranica ovog elaborata, svega sedam je posvećeno lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja. Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu „Vinski atlas“ koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku.

Javno dostupni podaci iz baze Agencije za privredne registre govore da Savez vinara i vinogradara nema zaposlenih, da je osnovan 2019. godine i da je već iste godine poslovao sa minusom od devet miliona dinara. Prihodi u 2020. godini ovom udruženju su drastično porasli – pa je te godine ukupno prihodovalo 25.321.000 dinara od čega je šest miliona udruženje dobilo donacijom i subvencijom, dok je ostatak zaradilo prodajući robe i usluge, navodi se u finansijskom izveštaju za 2020. godinu. Rashodi udruženja su najvećim delom knjiženi kao nematerijalni troškovi. Prošlu godinu SVS je završio u plusu od 391.000 dinara.

Savez vinara i vinogradara Srbije odbio je da odgovori na pitanja Pištaljke.

Ovaj portal je pisao da je država ovom udruženju pomogla novčano kada im je na konkursu Ministarstva poljoprivrede 2020. godine dodelila milion dinara. Udruženje je na svom profilu na Instagramu navelo da su od ministarstva dobili i dve kancelarije, mejl adresu i pristup registru svih proizvođača vina.

Pištaljka je ranije pisala da je jednoj sednici upravnog odbora u proširenom sastavu uz državne funkcionere prisustvovao i sin predsednika Danilo Vučić. Ni tada, a ni sada nije bilo objašnjenja od SVS da li sin predsednika ima neku funkciju u Savezu. Ovo objašnjenje nije stiglo ni od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji je kao gost takođe bio na istoj sednici.

Autor: Pištaljka

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs