DANAS: RTS svira samo po Vučićevim notama

Img Foto: N1

U udarnoj informativnoj emisiji RTS, Dnevniku 2, od 15. marta do 30. aprila, koliko je trajao monitoring Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), predsednik Aleksandar Vučić nije pomenut u kritičkom kontekstu ni jedan jedini sekund.

U svim prilozima u kojima se predsednik pominje, u ukupnom trajanju od dva sata i devet minuta, u skoro 95 odsto slučajeva on je pozitivno predstavljen, dok je neutralno, činjenično izveštavanje, onakvo kakvo bi najčešće trebalo da bude, gotovo je izostalo.

Analiza je podsetila da je u istom periodu prošle godine, tokom trajanja vanrednog stanja, Vučić na javnom servisu kritikovan čitavih 13 sekundi, o čemu je Danas pisao, a jedini kritički nastrojen prilog ticao se izjave crnogorskog premijera koji je govorio o vakcinama.

– Ispostavilo se da predsednika Srbije može da kritikuje samo strani državljanin, i da nije bilo tog jednog priloga, i prošle godine bi kritika Vučića potpuno izostala. Prošle godine su u to vreme trajali pregovori o izborima, pa je Vučić kroz promociju tako stavljen u prvi plan. Sadašnja slika pokazuje da je predizborna kampanja de facto počela, kaže za Danas Zoran Gavrilović, glavni sociolog BIRODI-ja.

On napominje da je prošle godine u izveštavanju RTS-a ipak dominirao neutralni ton, dok se ove godine većina vesti svela na promociju i pohvale prvog čoveka države i vladajuće stranke, koji je ubedljivo najdominantnije predstavljen akter, dok se, zbog jake personifikacije politike, stranke gotovo gube, uključujući tu i onu na vlasti, a daleko niže se kotiraju i svi drugi visoki funkcioneri.

– S jedne strane, novinari RTS-a su se pretvorili u „držače mikrofona“, Vučiću se poturi mikrofon i tako mu se omogući da se hvali i promoviše. Drugo, biraju se takvi sagovornici da Vučić nikada nije predmet nikakve kritike i analize ili ukazivanja da bilo šta loše radi. Zato on dobija niske negativne sekunde, u ovom slučaju za mesec i po dana nula sekundi. Međutim, bitna razlika je da je prošle godine, od ukupno dva sata i dva minuta, u dve trećine slučajeva Vučić predstavljen neutralno, dok se ove godine u 94,2 odsto priloga o njemu govorilo pohvalno, objašnjava Gavrilović.

On dodaje da je i u ODIR-ovom izveštaju naglašeno da je Vučić nedozvoljeno pomagao svojoj stranci u predizbornoj kampanji, tako što je spajao državnu i partijsku funkciju.

Omogućavanje promocije vladajućoj stranci, ignorisanje postojanja opozicije kao i nedovoljno bavljenje kritikom i aferama na RTS-u su jasan pokazatelj da ta medijska kuća nije javni servis građana, smatra Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

– RTS nije servis građana, oni su glasnogovornici vlasti i način na koji to rade je skandalozan. Novinari RTS-a najčešće samo puštaju da akteri sami sebe interpretiraju, bez ikakvog preispitivanja i dovođenje u pitanje toga što govori. Teško se to može uopšte nazivati javnim servisom, osim ukoliko ono što je javno ne izjednačite sa nekoliko ljudi u državi, navodi Pavićević za Danas.

Kako dodaje, vlast je u stalnoj predizbornoj kampanji, pa u tom kontekstu izborni uslovi nikako ne mogu da budu ravnopravni.

– Ako se u predizbornu kampanju računa period od raspisivanja do samih izbora, to je jedna stvar. Međutim, opšti problem je to što je vlast u konstantnoj kampanji, sve što rade, svi njihovi potezi i nastupi usmereni su na tu vrstu promocije. Zato izbori, ako ih bude i ako bude opozicije na njima, sigurno neće biti fer, zaključuje Pavićević i napominje da ne vidi stabilno rešenje, dokle god je SNS na vlasti.

– Oni će nastaviti to da rade, možda će biti malo veće i prometnije prisustvo opozicije u medijima, ali i dalje kontrolisano, po meri i volji gospodara, onoliko koliko njima odgovara. Ali i dalje tu sigurno neće biti tema koje će sami novinari RTS-a otvoriti, da se razgovara o nekoj aferi ili da bar neko od predstavnika opozicije dođe u studio, što se inače tretira kao politički napad. Do tada neće biti uslova za neke promene, da novinari mogu da rade svoj posao kako misle da treba, navodi Pavićević.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs