Novo kršenje prava radnika i radnica u leskovačkoj kompaniji Aptiv

Img Foto: Centar za politike emancipacije i Centar za dostojanstven rad

NVO organizacije najoštrije su osudile kršenja prava radnika i radnica u preduzeću Aptiv Contract Services d.o.o. iz Leskovca koji su primorani da potpisuju izjavu kojom se odriču prava na ograničeno radno vreme kod poslodavca. Izjava koja je ponuđena radnicima na potpisivanje, zbog povećanog obima posla po porudžbini kompanije Daimler iz Nemačke, kaže da zaposleni “dobrovoljno žele da budu radno angažovani na svom radnom mestu po 12 sati dnevno” u periodu nešto dužem od mesec dana.

Saopštenje Centra za politike emancipacije i Centra za dostojanstven rad prenosimo u celosti:

Pozivamo:

  • državne organe i institucije da najoštrije sankcionišu ovakve i slične prakse;
  • kompaniju Daimler da pod hitno izvrši pritisak na podugovaračku kompaniju da sa ovakvom praksom prekine;
  • organizacije civilnog društva i sindikate da pruže podršku radnicima i radnicama koji su sistematski ugnjetavani.

Jedna od osnovnih posledica kršenja prava na ograničeno radno vreme i dvanaestočasnovnog radnog dana je umanjena koncentracija zaposlenih i značajno veći rizik od povređivanja na radu. U drugom delu sporne izjave zaposleni se praktično odriču prava na naknadu štete za posledice koje proističu iz ovakve nezakonite organizacije radnog vremena, a te posledice se pre svega mogu povezati sa potencijalnim povređivanjem radnika i radnica usled premora i neadekvatne zaštite u procesu rada.

Autentičnost dokumenta potvrdio je i poslodavac, a nekoliko dana kasnije preneta je i izjava predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zorana Markovića da se u ovoj fabrici radilo i po 72 sata nedeljno.

Ovakva praksa je karakteristična za prinudu zaposlenih da se formalno izjasne kako se slažu sa kršenjem njihovih prava na radu i u vezi sa radom. Ipak, pomenuta izjava ne može da proizvodi pravno dejstvo jer je suprotna imperativnim normama Zakona o radu. Drugim rečima, zaposleni se ne mogu ni dobrovoljno (a ni "dobrovoljno" kao u ovom slučaju) odreći pojedinih prava koja im pripadaju po Zakonu o radu, a pravo na ograničeno radno vreme van ikakve sumnje jeste jedno od njih.

Konteksta radi, nije zgoreg podsetiti da je kompanija Aptiv iz Leskovca poslednjih godina bila korisnik različitih oblika podrške od strane Vlade Republike Srbije:

  • u toku 2019. godine ova firma je iz budžeta Republike Srbije dobila 7,5 miliona evra subvencija za zapošljavanje 2000 radnika i radnica;
  • godine ponovo dobija subvencije u istom iznosu, ovaj put za zapošljavanje 700 radnika i radnica;
  • identičan iznos (7,5 miliona evra) država je uložila u izgradnju fabrike;
  • dodatnih 68 miliona dinara dala je za dovođenje gasovoda;
  • 45 miliona dinara za priključke EPS-a i EMS-a;
  • grad Leskovac je u infrastrukturu i zemljište uložio preko 270 miliona dinara.

Tome valja dodati i da je kompanija Aptiv, u čijem je vlasništvu leskovačka podružnica Aptiv Contract Services d.o.o., u 2020. godini ostvarila neto prihod od gotovo dve milijarde dolara. U godišnjem izveštaju ove firme insistira se na održivosti i podvlače se napori kompanije da utiče na smanjenje emisije CO2 kroz svoje proizvode kako bi učinili svet zelenijim. U odeljku koji se odnosi na bezbednost i zdravlje na radu ističe se kako su bezbednost i zdravlje svih zaposlenih apsolutni prioritet u svim proizvodnim pogonima. Navode se obavezne interne kontrole, procene rizika kao i obavezni treninzi bezbednosti i zdravlja na radu za sve zaposlene.

Jasno je da se ovakva politika kompanije ne primenjuje u njihovoj fabrici u Leskovcu.

Aptiv je jedan od glavnih dobavljača nemačke kompanije Daimler za koju u ovom trenutku proizvodi i leskovačka podružnica. Daimler je najpoznatiji po luksuznim automobilima, a neto prihod ove kompanije u 2020. godini iznosio je nešto preko 4 milijarde dolara.

Ovom prilikom podsećamo da je pre nekoliko sedmica u Nemačkoj izglasan Zakon o lancima snabdevanja koji obavezuje nemačke kompanije na poštovanje ljudskih prava duž celog lanca proizvodnje. Kompanija Daimler snosi pravnu odgovornost za situaciju u leskovačkom Aptivu i ubuduće bi mogala biti izložena visokim kaznama ukoliko se u u njihovom lancu snabdevanja dešavaju kršenja prava poput onoga koje se trenutno dešava u Leskovcu.

Autor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs