Bajden proširio sankcije za političare na Zapadnom Balkanu

Img Foto: Pixabay

Američki predsednik Džozef Bajden izdao je saopštenje u kome se navodi da je proširena lista osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države i blokirana imovina zbog uticaja na detabilizaciju na Zapadnom Balkanu. Kako Bajden nije naveo imena, počela je licitacija o kojim licima se tačno radi.

U saopštenju se navodi da su u pitanju lica koja prete stabilizacionim procesima na Zapadnom Balkanu, a po novim pravilima njima se oduzima sva imovima na teritoriji Sjedinjenih Država i zabranjuje ulazak na teritoriju.

Situacija na teritoriji bivše Jugoslavije tokom protekle dve decenije je složena i uključuje podrivanje posleratnih sukoba, kao i široko rasprostranjenu korupciju u mnogim institucijama na ovom području. Ovakav poredak predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici regiona, ocenio je Bajden.

Nove mere Sjedinjenih Država obuhvataju sve osobe koje su odgovorne ili bile saučesnik u ugrođavanju mira, bezbednosti, stabilnosti i teritorijalnog integriteta bilo koje države ili područja na Zapadnom Balkanu. Ipak, odgovornima se smatraju i oni koji su kršili sporazume o regionalnoj bezbednosti i miru, što uključuje Prespanski sporazum, Ohridski okvirni sporazum, Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum.

Bajden je poručio da područje Zapadnog Balkana mora poštovati zaključke Viskog predstavnika i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

U tekstu Izvršne naredbe navodi se da bilo kakav oblik korupcije nije dozvoljen, samim tim oni koji koristi državničke funkcije i moć, ali i lično bogatstvo, kako bi osigurali bolji položaj ili oštetili matičnu državu na bilo koji način podležu novim sankcijama.

Ova naredba je prvi put donesena 26. juna 2001. godine,a rok za obnovu bio je 26. jun ove godine. Bajden je rokove ispoštovao, ali je još uvek nepoznato o kojim tačno licima se radi.

Pod sankcijama se već nalaze bivši predsednik Albanije Sali Beriša, Milorad Dodik, Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj.

Autor: Nova.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs