Potpisan Sporazum o međuopštinskoj saradnji u slivu Zapadne Morave

Img Foto: Opština Gornji Milanovac

Sporazum o međuopštinskoj saradnji u slivu Zapadne Morave i formiranju zajedničke službe za poslove civilne zaštite jedinica lokalne samouprave u Vrnjačkoj Banji potpisali su predstavnici gradova Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užice i Novi Pazar, i opština Vrnjačka Banja, Trstenik, Knić, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Tutin i Aleksandrovac.

Velike prirodne katastrofe u ovom kraju su pokazale važnost upravljanja krizom i da je zato dobrom pripremom, moguće smanjiti rizike i efikasno upravljati vanrednim situacijama.

-Zaista je ovo veoma impresivan dan, imali smo priliku da vidimo opremu, veliku posvećenost i želju da se civilna zaštita unapredi u vanrednim situacijama. Odabrali smo upravo ovo mesto u slivu Zapadne Morave jer je ovo područje veoma podložno poplavama i zemljotresima – rekao je  ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Srbija se trudi da stvori sveobuhvatan i moderan sistem lokalne prevencije i odgovora na katastrofe, a u tome su najvažnija karika baš lokalne samouprave.

-Veoma je važno da svi shvate da se elementarnim nepogodama bavimo svakodnevno i neprestano, bez obzira što je prošlo 7 godina od katastrofalnih poplava 2014. godine. Ne bavimo se posledicama kada se nepogode dogode. Bavimo se prevencijom kroz ulaganja u infrastrukturu ali i kroz rad na unapređenju sistema. Rad na infrastrukturi u jednoj opštini, proširenje korita reke, jačanje nasipa, povećava protočnost vode i povećava rizik u opštini nizvodno. Zbog toga je važno da opštine sarađuju kada je u pitanju prevencija – istakao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima

- Opština Gornji Milanovac je dosta toga uradila sa Kancelarijom za javna ulaganja, radili smo potoke na gradskom području koji nikada nisu bili regulisani a napravili su ogromne probleme stanovnicima pojedinih delova grada. Ovako udruženi sada možemo da radimo više stvari. Možemo zajednički da se pojavimo kod države kao neko ko vodi računa o svojim sredinama, o komšijama i tako udruženi da tražimo sredstva, prvenstveno kako bi regulisali reke, vratili ih u korita, prvenstveno one koje su značajne za naše gradove i opštine. Kao Udruženje možemo da se pojavimo kod Evropske unije i kod donatora kako bi konkurisali za sredstva kojima bi unapredili infrastrukturu i predupredili bilo kakve elementarne nepogode- Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Kovačević je podsetio da opština Gornji Milanovac već radi na prevenciji vanrednih situacija, kroz razne aktvinosti, među kojima je trenutno najaktuelnije formiranje Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Pranjanima, koje će imati zadatak da deluje na području 10 sela pranjanskog kraja i pristupi gašenju požara, do dolaska vatrogasnih jedinica iz Čačka ili Gornjeg Milanovca, a na taj način će biti smanjena mogućnost širenja vatre i težih posledica požara.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs