Otvoreno pismo ministarki, gradonačelniku i predsedniku SO Čačak

Img Foto: OzonPress

Uprkos protivljenju meštana naselja Spomen park i većine građana Čačka, da se poseče nekoliko hektara šume tzv. Krasojevića zabran, radi proširenja Gradskog groblja, lokalna vlast i dalje najavljuje da će istrajati u svojoj nameri da to uradi.

U međuvremenu protesti meštana i javnosti, naterali su one koji trenutno upravljaju Čačkom, da prestanu sa započetom sečom drveća u Krasojevića zabranu, makar dok ne pribave sve potrebne dozvole i saglasnosti, što znači da je seča započela bahato i mimo propisa.

Sa saznanjem da lokalna vlast namerava da i dalje tera inat sa građanima, meštani Spomen parka uputili su otvoreno pismo, adresirano na tri adrese, u kome se kaže:

Nedavno je pokrenuta inicijativa za potpisivanje peticije „Sačuvajmo Krasojevića zabran“

Otvoreno pismo Ministarki za ekologiju i zaštitu životne sredine Ireni Vujović, gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću i predsedniku Skupštine grada Igoru Trifunoviću

Poštovani,

Građani Čačka obraćaju Vam se sa zahtevom da se namena šume u Krasojevića zabranu vrati u prvobitno stanje. To je šuma prve klase u kojoj se nalaze hrastova stabla stara i preko sto godina i neprihvatljiv je plan po kome je ona postala građevinsko zemljište. Jedini javni interes, na koji se pozivate, jeste proširenje groblja. Smatramo da postoje i druga rešenja, a nadamo se da ćete do njih doći, kako bi se izbegla seča šume. Mnogo je više razloga i javnih interesa da se šuma, ne samo ne seče, već da se neguje, održava i širi, posebno u vremenu enormnih aerozagađenja. Zanemaruje se činjenica da bi se sečom šume i pojavom erozije i klizišta ugrozili životi i imovina građana Spomen-parka čije su kuće (preko 60 domaćinstava) izgrađene ispod šume sve do tzv. Gučkog puta.

Krasojevića zabran je i stanište mnogih zakonom zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

S obzirom da je danas, 5. juni,  Svetski dan zaštite životne sredine, želimo i da Vas podsetimo na nastojanja Evropske unije da Srbiji pomogne u rešavanju ekoloških problema o čemu govori i sledeći tekst objavljen na sajtu  infocentar EU, 12. 1. 2021. godine:

Ambasador Evropske unije, Sem Fabrici, naglasio je važnost Zelene agende za EU i Srbiju: „EU se složila oko Zelenog dogovora kao ključnog elementa za ekonomski oporavak i rast i želeli bismo da uključimo Srbiju i ostale zemlje kandidate što je više moguće. Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije i Zelena agenda za zapadni Balkan usvojeni na nedavnom samitu u Sofiji važni su gradivni elementi za jačanje ionako jake saradnje između EU i Srbije“.

Ambasador Fabrici podsetio je na važnost zaštite životne sredine i ekologije za pristupanje Srbije EU i potrebu da Srbija usvoji Zakon o klimatskim promenama kao i Strategiju o smanjenju ugljenika.

– Ekološka tranzicija Evrope može biti potpuno efikasna samo ako svi brzo preduzmemo mere. Drago mi je što Srbija i EU dele zajednički cilj. Radujem se bliskom radu na pružanju podrške Srbiji u ovom pogledu  – zaključio je ambasador /…/

 Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na putu ka zdravijoj životnoj sredini. Donirajući preko 400 miliona evra bespovratne pomoći u zaštitu životne sredine, EU je najveći donator u ovoj oblasti u Srbiji.

Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za zaštitu životne sredine na strateškom nivou, ali i na održivom sistemu zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.

Pored svega gore navedenog, uz zahtev prilažemo i delove Zakona o šumi koji govore o opštem interesu šuma. Valjda je jasno je koji i čiji interes treba da prevagne.

Molimo Vas da ovo nikako ne shvatite kao nekakvu političku igru, kako neki pokušavaju da prikažu. Ovo ni sa kakvom i ni sa čijom politikom nema veze. Ovaj problem postoji već skoro trideset godina, a za to vreme su se mnoge političke partije promenile. Nismo dozvolili seču ni tada, a svim mogućim sredstvima suprotstavićemo se i ubuduće svakom pokušaju da se sečom već umanjena šuma i dalje uništava.

Prilog: Zakon o šumi

Opšti interes šuma po članu 4 Zakona o šumama jeste:

Očuvanje, zaštita i unapređenje stanja šuma, korišćenje svih potencijala šuma i njihovih funkcija i podizanje novih šuma u cilju postizanja optimalne šumovitosti, prostornog rasporeda i strukture šumskog fonda u Republici Srbiji, jesu delatnosti od opšteg interesa.

Zaštita opšteg interesa iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se:

1) zabranom trajnog smanjivanja površina pod šumama;

2) povećanjem ukupnog šumskog fonda, kao i udela državnog vlasništva u šumama u Republici Srbiji, a naročito u šumama s posebnom namenom;

3) finansiranjem očuvanja, zaštite i unapređivanja stanja postojećih i podizanja novih šuma, izrade planova i programa gazdovanja šumama preko Budžetskog fonda za šume Republike Srbije (u daljem tekstu: Budžetski fond), odnosno finansiranjem očuvanja, zaštite i unapređivanja stanja postojećih i podizanja novih šuma, izrade planova i programa gazdovanja šumama preko Budžetskog fonda za šume autonomne pokrajine (u daljem tekstu: Budžetski pokrajinski fond);

9) čuvanjem i zaštitom šuma kao činiocima životne sredine;

Dalje u  Zakonu o šumamama, član 6, navode se funkcije i namene šume:

Šume imaju opštekorisnu i privrednu funkciju.

Opštekorisne funkcije šuma su:

1) opšta zaštita i unapređivanje životne sredine postojanjem šumskih ekosistema;

2) očuvanje biodiverziteta;

3) očuvanje genofonda šumskog drveća i ostalih vrsta u okviru šumske zajednice;

4) ublažavanje štetnog dejstva „efekta staklene bašte“ vezivanjem ugljenika, proizvodnjom kiseonika i biomase;

5) prečišćavanje zagađenog vazduha;

6) uravnotežavanje vodnih odnosa i sprečavanje bujica i poplavnih talasa;

7) pročišćavanje vode, snabdevanje i zaštita podzemnih tokova i izvorišta pijaćom vodom;

8) zaštita zemljišta, naselja i infrastrukture od erozije i klizišta;

9) stvaranje povoljnih uslova za zdravlje ljudi;

10) povoljni uticaj na klimu i poljoprivrednu delatnost;

11) estetska funkcija;

12) obezbeđivanje prostora za odmor i rekreaciju;

13) razvoj lovnog, seoskog i ekoturizma;

14) zaštita od buke;

15) podrška odbrani zemlje i razvoju lokalnih zajednica.

Građani brane i čuvaju Krasojevića zabran

Sa nadom da ćete zaista imati razumevanja za sve navedene argumente protiv bezumnog uništavanja prirode i da ćete prednost dati razumu i životu ovoga grada i mnogih budućih pokolenja, kako briga o njima ne bi ostala samo prazna priča.

S poštovanjem,                                                       

U Čačku, 5. 6. 2021.

građani Spomen-parka i Čačka   

Izvor: Ozon press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs