CEDULJICA KAO ULAZNICA

Img

''Svaka se vlast u Srbiji, dok to nije postala, zaricala da će joj temeljno načelo vladavine biti pravo. Obično je bivalo suprotno. Oni koji su najviše prava obećali, najmanje su ga dali.''

Ovim rečima Siniša Janković, bivši policijski inspektor i autor knjige ''Kako je jedna ceduljica srušila MUP'' započinje svoju priču o političkoj korupciji koja je, po njegovim rečima, urušila jednu od najznačajnijih institucija u Srbiji. Knjiga je čačanskoj javnosti predstavljena u Medijskom skloništu – Čačak, jedinom mestu u ovom gradu otvorenom za sve one koji su spremni da iznesu svoj kritički stav prema svim negativnim društvenim pojavama.

„Ceduljica“  je svojevrstan esej o vladavini prava u Srbiji na primeru MUP-a u kojoj je detaljno opisano na koji način su, političkim i drugim vezama preko “ceduljica” sa imenima, studenti polagali najteže ispite na kriminalistici i kako su se kandidati zapošljavali na odgovorne pozicije u MUP-u. Siniša Janković u svojoj knjizi objašnjava kako je izgledao taj proces:

‘’Napredovanje u službi kao vid podizanja profesionalnog kapaciteta MUP-a odvijao se po dvostrukom sistemu. Jedan je karijerni razvoj zasnovan na dokazanim radnim sposobnostima i ostvarenim rezultatima. Drugi je zasnovan na zavičajnim i kumovskim vezama ili ličnim poznananstvima. Najgore je bilo napredovanje svih onih koji to ničim pozitivnim nisu zaslužili. Njih je podobnim učinila poslušnost i nezainteresovanost za posao.''

Osvetljavajući političku korupciju u MUP-u Srbije sa više aspekata, Janković je na promociji knjige u Čačku izneo podatke o načinu na koji su selektovani kandidati za zapošljavenje, uključujući i visoke pozicije, u policiji. Naime, za prijem kandidata u službu, kako tvrdi Janković, kao sastavni deo njihove profesionalne biografije ocenjivana je i ''predizborna aktivnost'' koja podrazumeva obezbeđivanje tzv. ''sigurnih glasova'' u izbornom procesu.

- Ovakav pristup u selekciji kadrova doveo je do profesionalnog sunovrata službe u tolikoj meri da, čak, ako bi ovog trenutka došlo do promena, urušeni sistem ne bi imao šansu za oporavak. Moja poruka građanima je nek nam je Bog upomoć'' – kaže Janković.

Pored autora knjige, čačanskoj publici je bivši policijski inspektor Radivoje Milović, kroz lični primer, ispričao kako je zbog dobrog i po pravilima službe obavljenog posla postao “neposlušan” i politički nepodoban što ga je odvelo u prevremenu penziju. Milović je kao član Radne grupe za ispitivanje 24 sporne privatizacije posebno obrađivao slučaj ''Azotara'' Pančevo kao i druge poslove vezane za regresirano đubrivo. Kada su nakon teškog i napornog rada došli do spiska učesnika u mnogobrojnim koruptivnim radnjama i predložili podnošenje krivičnih prijava, ceo postupak je zaustavljen, kako se to obično kaže ''sa vrha''. Na pitanje moderatora da li su svi sa spiska na slobodi i ima li procesuiranih Milović kaže:

- ''Ja ne znam da je bilo ko sa spiska procesuiran, naprotiv, završili su na visokim političkim funkcijama, neki su čak i poslanici u Skupštini Srbije. Odgovorno tvrdim da su negativna selekcija kadrova i sunovrat MUP-a počeli dolaskom ministra (Nebojša) Stefanovića. Međutim, kada su se suočili sa velikim problemom (slučaj Belivuk) tada su vratili neke ljude, koje su prethodno sklonili, jer je bilo jasno da taj posao mogu da urade samo stručni, profesionalci u svom poslu.''

Milović se i dalje suočava sa političkom korupcijom jer sudski spor, koji je pokrenuo protiv MUP-a Srbije za ostvarenje svojih prava, traje već četiri godine i ne nazire mu se kraj.

Knjiga koja je danas predstavljena čačanskoj javnosti  je drugi deo edicije koja je započeta naslovom ''Oči u oči sa političkom korupcijom''  te sa njom čini jedinstvenu celinu. Ne postoji ni jedna sfera društvenog života da zloupotrebljena politička moć  nije uzela maha, tvrdi autor obe publikacije.

- ''Ona (zloupotrebljena politička moć) je aždaja kojoj svaki dan izrasta po jedna glava i guta sve pred sobom, ne samo u MUP-u već u celokupnom društvu. Zato je važno da se svaki pojedinac protiv nje bori, jer niko neće promeniti svet za njih, već to moraju uraditi sami '' – poručio je Janković.

Promociju knjige ''Kako je jedna ceduljica srušila MUP'' organizovao je Centar za monitoring i aktivizam - CEMA iz Čačka uz prisustvo predstavnika Građanskih inicijativa iz Beograda, lokalnih nezavisnih medija koji su inicirali osnivanje Medijskog skloništa i građana.

Izvor: Cemaforum





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs