Debata privrednika: Bez ulaganja u zaposlene nema inovativnosti i konkurentnosti

Img Foto: Pixabay

Pandemija nam je pokazala koliko smo, kao privreda, ranjivi, ali i koliko je važno ulaganje u znanja i veštine zaposlenih, izjavio je danas predsednik Metalac grupe i UO Metalca Dragoljub Vukadinović u onlajn debati o kukurentnosti domaće privrede u digitalnom vremenu, koja je organizovana povodom 18.godišnjice FEFA fakulteta. Skoro jedinstven stav svih učesnika debate je da bez ulaganja u zaposlene, nema ni inovativnosti, ni konkurentnosti.

Prema njegovoj oceni, potpuno je jasno da svaku firmu napred gura pet odsto natprosečnih i ostali koji moraju da znaju da ih prate.

„Metalac je tako funkcionisao i prethodne godine, ulagali smo u znanje, veštinu, digitalizaciju procesa i usluga“, istakao je Dragoljub Vukadinović.

Njemu se čini da Metalac spremno dočekuje snažan rast tražnje koji se uskoro očekuje i podseća na važnost dobrog privrednog ambijenta.

„Mi radimo i u drugim državama i pokazalo se da je Srbija u nekim segmentima privrednog ambijenta još daleko od nekih zemalja. Veoma je za privredu važna vladavina prava i efikasno sudstvo“, predočio je Vukadinović.

On napominje i da je, ne samo u Srbiji, danas teško praviti poslovne planove i precizira da Metalac planira najduže za tri godine, jer su vremena potpuno turbulentna.

Slično mišljenje ima i Saša Popović, suvlasnik i direktor Vega IT iz Novog Sada, koji je ukazao da je početak pandemije, bez obzira na prirodu delatnosti, doneo firmi pad prihoda koji premašuje 30 odsto.

„Zahvaljujući angažovanju zaposlenih, pokrenute su neke nove aktivnosti. Napravljen je tim koji se bavi biznis razvojem i počeo da generiše nove poslove i klijente“, objasnio je Popović i precizirao da je u proteklih šest meseci zaposleno još oko 100 ljudi.

On je istakao da se odluka da u što većoj meri diversifikuju svoje aktivnosti pokazala kao ispravna, uz konstantno ulaganje u dodatna znanja i veštine menadžmenta, pa i svih zaposlenih.

„I to ne samo u okviru svoje firme. Osnovali smo, u relativno kratkom periodu, sedam kompanija u Novom Sadu koje vode naše kolege iz firme i koji nas vide kao partnere“, rekao je Popović i naglasio da kompanija koristi i mogućnost da „zaposleni koji to zaslužuju dobijaju udeo u našem d.o.o“.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs